Gastgezinnen gezocht voor nabestaanden van slachtoffers vliegtuigcrash in WOII!

Publicatiedatum: 01-11-2019

Op woensdag 4 maart 2020 wordt de vliegtuigcrashroute 'Wings of Freedom' geopend. De route voert door de gemeenten Mook en Middelaar, Gennep, Bergen en Weeze. Ze is in vier etappes opgedeeld langs bestaande fietsknooppunten waarin de 28 crashplekken zijn opgenomen. De openingsplechtigheid vindt plaats o.a. in het bijzijn van de nabestaanden van bovenstaande crash uit Canada en Engeland. Hiervoor is de organisatie op zoek naar gastgezinnen. 
 

Op 12 maart 1943 werd er een grote luchtaanval ingezet met als  doel de thuishaven van de Krupp-fabrieken in Essen (Dld) te bombarderen. Om 19:40 uur vertrokken vanaf  vliegveld Skellingthorpe (Eng)  457 vliegtuigen, waarvan 156 Lancasters. De Lancaster ED449 had in 1943 al 7 succesvolle bombardements vluchten gemaakt, maar crashte bij deze actie op de heenweg in Bergen. 

Oberleutnant Manfred Meurer kroop met zijn Messerschmitt onder de Lancaster en schoot met zijn verticaal afweergeschut een vleugel van de Lancaster af, het toestel vloog in brand en stortte neer. De afgebroken vleugel bleef rechtop staan in een Maasduin nabij de Ontginningsweg in Bergen. Zes bemanningsleden verbrandden en een van hen kwam in een vrije val die hij niet overleefde. 

Op deze plek aan de Ontginningsweg te Nieuw Bergen komt een monument: 'Wing of Freedom'.

Dit wordt tevens het startpunt van de routes.
De openingsplechtigheid vindt plaats o.a. in het bijzijn van de nabestaanden van bovenstaande crash uit Canada en Engeland. Zij verloren hun dierbare, nog jonge, familieleden, die 75 jaar geleden streden voor onze vrijheid.

De werkgroep ‘Wing of Freedom', waarvan Archief Well deel uitmaakt, zoekt gastgezinnen (vier nachten, logies en ontbijt) die deze mensen een verblijf willen geven in de periode van 2 t/m 6 maart 2020.

Op 3 - 4 en 5 maart wordt de Engelse en Canadese gasten een dagprogramma aangeboden met afsluitend 's avonds een gezamenlijk diner.

Bel of mail voor meer info met Ger Peters 
M:06 37342582      E:grptrswell@gmail.com

Overige berichten

- Mosa Joertsicus voor de 18e keer toegekend
- Intocht Sint Nicolaas 2019
- Prive concert voor de 90 jarige Dora Kessels uit Knikkerdorp.
- Keuze tracé en type kering in Well centrum krijgt steeds meer vorm
- Wells Honk organiseert weer een spokentocht
- Geen inzameling oud papier aankomend weekend
- Van Wasrol tot DVD
- Open dag Archeologie Maaspark Well
- Afsluiting brug centrum Wanssum en Helling/Meerloseweg