Koningschieten Gilde St. Antonius

Publicatiedatum: 28-04-2014

Eeuwenoude traditie op de kasteelgaarde.

‘Op zondag 27 april  vond het jaarlijks koningschieten van het Wellse St. Antoniusgilde plaats op de gaarde bij Kasteel Well. Begon de dag bewolkt met wat regen, op het moment dat het gilde vertrok vanaf gildehuis Vink begon het op te klaren. Nadat de koningsvogels onder klaroengeschal waren aangebracht op de schietmast, kon er begonnen worden aan de strijd. Traditiegetrouw wordt begonnen met het schieten op beide vleugels, gevolgd door de kop. Hier waren het achtereenvolgens Geert Zegers (20e schot), Pierre Koppes (26e schot) en Wim Koppes (30e schot) die deze onderdelen van de romp wisten te schieten.

Tegelijker tijd werd de strijd om het schutterskruis nieuw leven ingeblazen door deze weer op de wip te schieten. Sommige gildebroeders had duidelijk wat moeite met het wipschieten, dat alle een poos niet meer door het voltallige gilde was beoefend. Deze strijd werd uiteindelijk beslecht in het voordeel van Geert Zegers, die als enige de maximale score wist te behalen. Hij heeft hiermee zijn titel van schutterskoning weten te behouden.

Vervolgens was het de beurt aan de jeugd van het gilde. Ieder jaar weer is het een spannende strijd, en ook dit jaar was hierop geen uitzondering. Bij het 80e schot viel het laatste deel van de houten vogel naar beneden. Het was Wilco Reiniers die met dit schot de titel van jeugdkoning opeiste.

In de jaren tachtig introduceerde het Wellse gilde het vogel knuppelen voor gildezusters. Voordat de schietwedstrijd op de romp van de koningsvogel begint, proberen de dames een houten vogel van de 5 meter hoge paal te gooien. Dit jaar komt alle eer toe aan Eefke Eikmans. Zij gooide in de 5e worp zowel de kop, beide vleugels én de staart naar beneden. Iets wat tot op heden nog nooit eerder vertoond is. Nadat de romp in gereedheid was gebracht, duurde het nog tot de 59e worp voordat ook dit laatste deel van de vogel beneden was. En ja, het was wederom Eefke die dit voor elkaar kreeg.

Vervolgens ging de strijd om het koningschap weer verder. De inmiddels volop aanwezige zon maakte het verblijf bij het schietterrein erg aangenaam. De spanning nam toe naar mate er meer schoten werden gelost. De vogel draaide diverse malen, maar uiteindelijk viel na 167 schoten de romp naar beneden en was het Bas Peeters die dit laatste schot plaatste. Hem werd, na de felicitaties van de gildebroeders en –zusters, het koningszilver omgehangen door de huidige koning Herman Eikmans. Bij het verlaten van de gaarde, werd de kersverse koning ook nog de nieuwe overwinningskrans om gehangen, waarna het gilde weer terugkeerde naar gildehuis Vink.

Tot slot werden hier nog de bijbehorende prijzen uitgereikt en was er nog een gezellig samenzijn. Elly Vink werd nog in het zonnetje gezet omdat zij ruim 40 jaar de overwinningskrans heeft gemaakt. Zij ontving hiervoor een mooie bos bloemen en een welgemeend applaus.
 

Op zondag 29 juni a.s. zullen de nieuwe koning en jeugdkoning worden geïnstalleerd en is de koningsreceptie in zaal Vink.

 

Overige berichten

- Ontmoetingspunt Well: Wellse winkeliers en ondernemers (2)
- AFSLUITING N271 weekend 12-16 april
- Koningsdag 2024: Opening Rotonde
- Prachtige Docu 'Dorp vol bloemen' op filmkanaal Archief Well
- Jaarlijkse Bingomiddag Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Presentatie Archief Well: Wellse winkeliers en ondernemers
- Hommage aan de bomen.
- Nieuwe locatie kermis Well
- Herdenkingsdienst goed bezocht
- Column Pierre Linssen: Voortgang Rotonde Well
- Herdenkingsdienst Wellse oorlogsslachtoffers
- Ontmoetingspunt Well: Ennen hieële del kèèls uut Well
- Sjaak en Jan uitgeroepen als KBO prins en adjudant
- Nieuws vanuit commissie Kermis Well
- Plannen voor woningbouw in Well