9 April: ’75 jaar bevrijding, vieren en herdenken in Well’ Een toelichting.

Publicatiedatum: 19-03-2022

Op zaterdag 9 april kunnen we eindelijk het Oorlogsmonument voor de Wellse slachtoffers van WO2 onthullen. Het werd eind 2019 al voltooid en de bedoeling was om het monument in het weekend van ’75 jaar bevrijding, vieren en herdenken in Well’ in april 2020 te onthullen.

Twee jaar later doen we dat nu alsnog. We beginnen op 9 april om 10:00 uur met een concert van het Stemmenorkest Well “de Kracht van een Lied” in de Sint Vituskerk te Well.

Op 27 december 1943 vond in een Vrouwenkamp op Sumatra het eerste concert plaats, een kerstconcert zonder woorden. Tijdens de Japanse bezetting van het toenmalige Nederlands -Indië, zijn ruim 100.000 niet Aziatische vrouwen in kampen geïnterneerd geweest. Hun levenspatroon werd plotseling en gewelddadig veranderd.

Veel vrouwen, die de ontberingen van het kamp overleefden, hebben een blijvende herinnering aan de rol die muziek en zang hebben gespeeld in hun overlevingsstrijd.

Er werd een koor samengesteld dat zingend, maar zonder woorden, klassieke muziek ten gehore bracht. Het was aanvankelijk bedoeld als afleiding, maar later werd het een noodzaak om de ellende van alle dag het hoofd te kunnen bieden.

De arrangementen overleefden de oorlog en worden nog steeds uitgevoerd: een blijvende getuigenis van een zwarte bladzijde uit de wereldgeschiedenis, maar ook een ode aan zang en muziek die zoveel troost kunnen bieden in moeilijke tijden.

Het stemmenorkest Well “ De Kracht van een Lied ” o.l.v. Monique Verhoeven,  brengt klassieke werken ten gehore van Händel - Chopin - MacDowell  - Bach - Dvořák en Grieg.

De verbindende teksten worden gelezen uit het boek “De Kracht van een Lied” van Helen Colijn.

Voor meer informatie zie website www.stemmenorkestwell.com

Na het concert vindt de onthullingsceremonie plaats van het monument nabij het Historisch Kerkhof aan de Maas. Familieleden en nabestaanden van de slachtoffers zullen daarbij aanwezig zijn.

Ook verleent het Wellse Sint Antoniusgilde haar medewerking.

Het monument is op initiatief van archief Well gerealiseerd met medewerking van vrijwilligers, sponsoren en met subsidie van de gemeente Bergen. Het is een blijvende herinnering aan een donkere periode die wereldwijd vele slachtoffers heeft geëist. Ook in ons mooie dorp aan de Maas.

OPDAT WE HET NIET VERGETEN…….zeker nu er elders in Europa weer oorlog wordt gevoerd.

Het concert en de onthullingsceremonie is voor iedereen vrij toegankelijk.

Tijdens de ceremonie zal er ook de nieuwe Wellse vlag wapperen.

Overige berichten

- Fatsoen?
- Vrijwilligersvergadering van De Zonnebloem met veel bedankjes.
- Carnavalsprogramma Maasjoerts 2022-2023
- Carnavaleske filmmiddag in de Buun
- Jesse Sijberts houdt lezing in MFC de Buun: “Well 100 dagen frontlinie”
- Concerto Mosa Joertsicus en Goed Gejat Joertseplat:Sanseveria op 4 februari
- Weer ‘Krènse’ bij de Mosa Joertsicus
- Pontje Reindersmeer uit de vaart
- Koffiemiddag Zonnebloem groot succes
- Ontmoetingspunt met een carnavalstintje
- Gemeente Bergen inventariseert gevolgen stijgende energieprijzen
- Zonnebloem naar de Kerstmarkt
- Atelier Tomas Dirrix wint prijsvraag waterpaviljoen
- Column Pierre Linssen: Moeder
- Bushalte Bosserheide komt te vervallen