Amerikaanse studenten aanwezig bij plaatsing herdenkingspaneel WO2

Publicatiedatum: 08-04-2023

Vrijwilligers van Archief Well hebben op dinsdag 4 april nabij het Mariakapelletje aan de Weideweg een herdenkingspaneel geplaatst. Hierbij waren een achttal Amerikaanse studenten van Emerson College kasteel Well aanwezig. Dit in het kader van het ontmoetingsprogramma van Emerson studenten met de plaatselijke bevolking. Zij eerden hun dappere landgenoot door een boeket bloemen neer te leggen.

Het paneel herinnert aan de heldhaftige daad van piloot Gerald J. Duffy. Terugkerend van een missie werd zijn vliegtuig met de bijnaam ‘Tagalong’ twee keer getroffen door afweergeschut. Net voorbij de grens in Duitsland realiseerde hij dat het vliegtuig neer ging storten. Duffy gaf zijn bemanning het bevel te springen. De bemanningsleden landden veilig  in bezet gebied nabij Wellerlooi. Een van hen wist te ontsnappen en dook onder met behulp van het Wellerloois verzet. De overige bemanningsleden werden krijgsgevangen gemaakt (POW: prisoner of war). Hij realiseerde zich ook dat het toestel Well naderde en hij vreesde dat het neer zou storten in het dorp, met het risico dat er burger slachtoffers konden vallen. Gerald sprong zelf niet en trok het vliegtuig nog een keer op om te voorkomen dat het daar neer zou storten. Hierna sprong hij uit het vliegtuig, maar hij had niet voldoende hoogte om een succesvolle landing te maken. Zijn parachute was nog niet helemaal open toen hij neerstortte. De moedige piloot Gerald J. Duffy overleed ter plaatse (KIA: killed in action). Het onbemande vliegtuig crashte in het reeds bevrijde gebied net over de Maas bij Blitterswijck.

Gebaseerd op officiële oorlogsverslagen was dit de aanleiding was voor Archief Well om het paneel te plaatsen. Er wordt geprobeerd contact te zoeken met familieleden van Gerald Duffy om hen te laten weten dat we zijn heldhaftige actie, die hij met de dood moest bekopen, niet zijn vergeten.

Overige berichten

- Ontmoetingspunt Well: Wellse winkeliers en ondernemers (2)
- AFSLUITING N271 weekend 12-16 april
- Koningsdag 2024: Opening Rotonde
- Prachtige Docu 'Dorp vol bloemen' op filmkanaal Archief Well
- Jaarlijkse Bingomiddag Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Presentatie Archief Well: Wellse winkeliers en ondernemers
- Hommage aan de bomen.
- Nieuwe locatie kermis Well
- Herdenkingsdienst goed bezocht
- Column Pierre Linssen: Voortgang Rotonde Well
- Herdenkingsdienst Wellse oorlogsslachtoffers
- Ontmoetingspunt Well: Ennen hieële del kèèls uut Well
- Sjaak en Jan uitgeroepen als KBO prins en adjudant
- Nieuws vanuit commissie Kermis Well
- Plannen voor woningbouw in Well