Bedrijfsbezoek aan ’t Kienderbènkske

Publicatiedatum: 20-02-2020

“Elke dag een leuke en leerzame dag bij ons beleven”

In de lerarenkamer van basisschool ’t Kendelke in Siebengewald treft het college het management van kinderopvangorganisatie ’t Kienderbènkske. Ruben Wijnen, Marianne van Alphen en Femmie Koppers zitten klaar om alles te vertellen over de kinderopvang in de gemeente Bergen.

Kinderen naar de bank

In 2005 is Ruben samen met zijn vrouw Linda gestart met een kinderdagverblijf in Well. De start was niet gemakkelijk, in een dorp moet je je eerst maar eens bewijzen. “Je brengt niet zomaar je kind voor een halve dag of een dag ergens naar toe, daar moet eerst vertrouwen groeien”, geeft Ruben aan. “We zaten destijds in de voormalige Rabobank, een plek waar vele inwoners hun geld toevertrouwden. Wij hadden de taak om zorg te dragen voor de kinderen in diezelfde bank. Het was dan ook toepasselijk om de naam ’t Kienderbènkske voor de opvang te kiezen”, legt Ruben uit.

Flinke groei

In twee jaar tijd bouwden Linda en Ruben in Well een goedlopend kinderdagverblijf op. Het was zo succesvol dat ze een verzoek kregen van de basisschool (SKBO) om ook de buitenschoolse opvang (BSO) binnen de gemeente Bergen te organiseren. Vanaf die tijd groeide de organisatie alleen maar: er kwam een uitbreiding van groepen en in Afferden en Siebengewald werd een kinderdagverblijf geopend. In 2010 haalde ’t Kienderbènkske via een aanbesteding ook het peuterspeelzaalwerk (ontwikkelingsgerichte kinderopvang, afgekort OKI) binnen. Zodoende kan de organisatie alle vormen van kinderopvang verzorgen.

Persoonlijk en servicegericht

Bij ’t Kienderbènkske werken momenteel dertig medewerkers in de leeftijd van 22 tot 65, zeer gevarieerd en bijna allemaal inwoners van de gemeente Bergen. “Daar zit ook de kracht en het vertrouwen in de organisatie. Personeel uit het eigen dorp! Zo kun je heel persoonlijk en servicegericht werken”, legt Marianne uit. Femmie geeft aan dat het erg belangrijk is om een goede vertrouwensband met de ouders op te bouwen. “De kinderen moeten gewoon elke dag weer een leuke en leerzame dag bij ons beleven!”

Samenwerking

Voor de kinderen dient de overgang naar de basisschool zo naadloos mogelijk te verlopen. “Daar streven we naar”, zegt Ruben, waarbij hij ook de samenwerking met het consultatiebureau aanhaalt. “We blijven scherp en alert op de ontwikkeling van het kind, zodat we snel kunnen schakelen met dit soort organisaties.”

Over de toekomst is men het eens met elkaar: ’t Kienderbènkske wil niet de gemeentegrenzen over. De organisatie is zo goed beheersbaar. “We kennen iedere ouder en elk kind en dat willen we zo houden”, is een duidelijke visie van het team. De samenwerking met de gemeente Bergen is belangrijk, waarbij de rol van de jeugdpreventiemedewerker nog eens extra wordt belicht. “Met een vast persoon wordt ook vertrouwen opgebouwd en kan veel bereikt worden” is het advies aan het college. Ter afsluiting van dit bezoek neemt het college nog even een kijkje in het kinderdagverblijf in Siebengewald. De kinderen vertellen met trots waar ze tussen de middag hun dutje doen…!

 

Overige berichten

- De Wensambulance bij de Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Column Pierre Linssen: Ruim 31 jaar later …
- Vernieuwde GroenBlauw schoolplein van de Vitusschool
- Jubileumconcert Jeugdorkest
- Update Wellse kermis
- KVW Well: opgeven is vanaf nu mogelijk
- Goede Doelen Week Well in de startblokken
- Expositie DE OPKOMST, GLORIE en EINDE van VC TORNADO WW.
- gezamenlijk duurzaam sportpark.
- Een bijzondere dag: Verbonden door vriendschap
- 4 mei herdenking op de Hamert
- Gratis T-shirt voor Nijmeegse Vierdaagse lopers uit gemeente Bergen
- Bootreis met de Zonnebloem
- Ontmoetingspunt Well: Wellse winkeliers en ondernemers (2)
- AFSLUITING N271 weekend 12-16 april