Bestel nu via de Archief Well website! Boek over Gulickshof, het Elsteren en het dorp Well

Publicatiedatum: 19-11-2011

Van tho Valstegen tot Gulickshof, de geschiedenis van het oude buurtschap Elsteren in Well.

Onder deze titel verschijnt in NOVEMBER 2011 onder auspiciën van de Stichting Archief Well e.o. een boek over de geschiedenis van het buurtschap Elsteren en het dorp Well. Martin Philipsen uit Beek en Donk, getrouwd met Mia Rijs die in het Elsteren op de oude boerderij Gulickshof is geboren, heeft in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de geschiedenis van deze boerderij en het buurtschap Elsteren.

 
Gulickshof heeft een interessante en onverwachte geschiedenis. Een dergelijke hofstede in de nabijheid van het machtige kasteel Well zou gemakkelijk tot de conclusie leiden dat de geschiedenis daarvan parallel zou lopen met die van het kasteel Well, maar niets is minder waar. Kasteel en boerderij gingen ieder hun eigen weg in de geschiedenis en pas in het begin van de twintigste eeuw kwamen de wegen bij elkaar om na tien jaar weer uit elkaar te gaan.
De eerste vermelding van deze boerderij staat in een oorkonde van Mechtildis, vrouwe van Geijsteren en haar zoon Ludolf van Straelen uit 1251. De boerderij is via de families van Straelen, van Mirlaer en van Berenbroic rond 1450 in handen gekomen van de familie Van Loe van Schloß Wissen bij Kevelaer. De boerderij werd in die tijd 'tho Valstegen' genoemd. De familie van Loe bleef eigenaar tot 1575. Daarna wordt de familie van Gulick eigenaar, vandaar Gulickshof. Nadat de boerderij door vererving verdeeld was geraakt, kocht Derick Peters rond 1760 alle delen achtereenvolgens op. Nazaten van hem bleven er wonen tot 1893, toen de boerderij met de daarbij behorende grond verkocht werd aan het Kasteel van Well. Pas in 1915 kwam Gulickshof weer in particuliere handen. Frans Rijs werd de eigenaar.
 
Naast Gulickshof komen ook de andere in het Elsteren gelegen huizen uitgebreid aan bod. De meeste huizen zijn aanwijsbaar ouder dan 1750. Een huis is al voor 1810 gesloopt en een drietal aan het eind van de negentiende eeuw. Na de oorlog zijn er een zestal nieuwe woningen bij gebouwd.
In dit onderzoek is nagegaan wie de eigenaren waren, welke families er gewoond hebben en welke relaties er allemaal tussen die families bestaan. Een en ander zal rijk geïllustreerd worden met genealogische schema’s en foto’s van die families.
 
Het boek zal in het formaat 17 x 24 cm met plusminus 200 pagina’s in full color verschijnen. Te zijner tijd zal iedereen middels een folder en via een formulier op deze website in de gelegenheid gesteld worden om tegen een aantrekkelijke prijs in te tekenen.
 

Op 27 november zal het boek gepresenteerd worden in de Buun. Iedereen is welkom. Aanvang 10.30 uur.

U kunt het boek bestellen via de huis aan huis folder en via de Archief Well website

 

Overige berichten

- De Wensambulance bij de Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Column Pierre Linssen: Ruim 31 jaar later …
- Vernieuwde GroenBlauw schoolplein van de Vitusschool
- Jubileumconcert Jeugdorkest
- Update Wellse kermis
- KVW Well: opgeven is vanaf nu mogelijk
- Goede Doelen Week Well in de startblokken
- Expositie DE OPKOMST, GLORIE en EINDE van VC TORNADO WW.
- gezamenlijk duurzaam sportpark.
- Een bijzondere dag: Verbonden door vriendschap
- 4 mei herdenking op de Hamert
- Gratis T-shirt voor Nijmeegse Vierdaagse lopers uit gemeente Bergen
- Bootreis met de Zonnebloem
- Ontmoetingspunt Well: Wellse winkeliers en ondernemers (2)
- AFSLUITING N271 weekend 12-16 april