Column Pierre Linsen: Groene Rivier

Publicatiedatum: 26-06-2022

Op maandag 23 mei jongstleden vond in De Buun te Well een presentatie plaats over ‘De Groene Rivier’ in Well, met hier (ongeveer) het eindresultaat (pdf).

Op het eind van die interessante presentatie, werd aan diverse mensen gevraagd om eens ‘mee te denken’, en dat zijn we als kleine meedenkgroep dan ook van plan.

Iets wat ik (samen met André Boom) al deed vanaf het prille begin eind 2016, begin 2017 en bij het zien dan het eindresultaat zag ik dat wat ik steeds gehoopt, maar ook gepromoot heb in de omgevingswerkgroep ‘Groene Rivier’ en elders:

Een toekomstig uniek en lommerrijk Well, midden gelegen in een nieuw en waterrijk 'oerlandschap' met aan de overzijde en aan deze zijde van de Maas moerassen en hoogwatergeulen met een rijke flora en (avi)fauna.”

De ‘Groene Rivier’ wordt een feitelijke blauwe rivier: een rivier zoals een rivier is.
Een beekje is immers een kleine rivier, en meerdere waterlossingen al zeker.

De meest stromende is de Wellse Molenbeek (als-ie-stroomt tenminste), daarin stroomt de Kleine Broekgraaflossing vanuit het winterbed van de Maas en later volgt de Papenbeekse Broeklossing, die nu één waterstroomgebied vormen richting het Maaspark Well in ontwikkeling. En bij hoog Maaswater wordt ‘al naar gelang van’ alles blauw.
Hier (23 mei) sloot André Sijberts aan bij ons.

Waarschijnlijk is het Maaspark Well en de Groene Rivier ongeveer gelijktijdig klaar (althans zoals het er nu naar uitziet) zo rond 2028-2029.

Het is te hopen dat we voor die tijd niet nog eens zo’n gevaar lopen als medio 2021.

Tja, en dan zijn er natuurlijk altijd weer de sceptici die het niet zien zitten.
Wellenaren kennen het van de Hoederstraat met de toenmalige mooie rode kastanjes, die steeds gevaarlijker werden door rotting. Over het verwijderen hiervan werd schande gesproken en nu zegt bijna iedereen dat het de mooiste straat van Well is.

Ook in het gebied van Ooijen-Wanssum (met eveneens een reactivering van een oude Maasarm) waren veel tegenwerpingen. Nu de flora en fauna zich echter prachtig aan het ontwikkelen is, komen tal van mensen zelfs in opstand (alsook Natuurorganisaties) omdat bepaalde plekken mogelijk toch nog een andere bestemming kunnen krijgen.
De diverse krantenberichten getuigen daarvan.

De Groene Rivier gaat prachtig worden en voor 'het Wells ommetje' komt misschien wel een heel mooie oplossing. Misschien kan de verleden kloostertuin bij Eldershof daar wel een rol in gaan spelen. We hebben meegedacht.

Beeldvorming hierbij is wel van belang waarbij ik de geïnteresseerde lezer graag mee wil nemen in die beeldvorming. Wandel eens mee over …

een nieuw Wells ommetje:

Vanaf het bruggetje in de Grotestraat (de beek aldaar gaat weg) komt een ingang van het park met een mooi, iets verlaagd wandelpad te liggen.
Geheel ingebed in het alreeds bestaande groen, waarbij het wandelpad geleidelijk omhoog loopt. Als je om je heen kijkt, zie je enkel opgroeiend groen, zoals dat nu al is. Vogels fluiten naar hartenlust!

Het pad splitst zich en links loopt het pad verder geleidelijk omhoog tussen het aangeplant groen. Je kunt hierdoor niet in de tuinen en woningen kijken van de bewoners aan de Hoederstraat of die van Eldershof, waarbij hun privacy gewaarborgd blijft. Weer iets verderop slaat het pad flauwtjes rechtsaf.

Tussen de beplanting door zie je gedeeltelijk de Groene Rivier liggen met een mooie ingebedde waterplas. Tal van vogels zijn te bespieden, maar nóg beter bij de drie aangelegde zitplaatsen op de hoge aangebrachte gronddijk die in de achterkant van verleden kloostertuin liggen. Die gronddijk ligt op een zelfde hoogte als de sportvelden aan de overzijde, waardoor het geheel een kloofachtig karakter heeft van viereneenhalve meter diep. Een oerlandschap wordt zichtbaar!

Veel beter is dat te zien vanaf het pad wat voor wandelaars aangelegd is naast de nieuwe brug van ruim 200 meter lengte. Je kunt ook kiezen om rechts af te slaan en een mooie wandeling terug maken door het nieuw aangeplante park. Dat is al lang geen kloostertuin meer, maar veel meer een ‘Destionpark’, die de aanplant dan ook keurig verzorgd heeft in overleg met de bewoners aldaar. Mooie bloemperken, nestkasten voor vogels en vleermuiskasten, maar ook insectenhotels zien we hier.

Terug naar de bijzonder mooie en unieke (!!) wandeling over de nieuwe brug richting de sportvelden. Het wandelpad lijkt op dat van de brug in Wanssum, zodat het één architectonisch en landschappelijk geheel vormt met Maaspark Ooijen-Wanssum. 
Dit wandelpad ligt hier in Well maar aan één kant van die brug, gescheiden door een wand voor het voorbijrijdend verkeer op de N270.

Het vertegezicht zweeft nu over de Groene Rivier in noordelijke richting.
Inderdaad, een kloof met een waterplas in het midden hiervan waarbij je ver weg kijkt zonder belemmeringen. Enkel een aantal grote solitaire bomen en Maasheggen links en rechts geven als silhouetten diepte aan de weidsheid. Verderop zie je het Maaspark Well. Een ware zee … prachtig met die zonsondergang!
 

Een wandeling door De Band in Well is nu nóg mooier geworden.
Veel groen is gespaard gebleven en zelfs aangeplant. Op andere plekken is ook ruimte gecreëerd. In het verlaagde winterbed zijn een aantal waterpoelen aangelegd met een groenaanplant of heg direct langs de Maas als scheiding. Hierdoor is het gezichtsveld op al die containers en het industriegebied van Wanssum weggenomen.

Vanuit de Bandweg zie je er amper nog iets van. Door de gedeeltelijke sparingen in het groen langs deze weg, zie je nu de aangelegde poelen en geen roestige containers meer. Dieren zijn beschut en de Natuurminnende gasten kunnen door het groen alles mooi bespieden. Ze ervaren nu minder last van de jetski’s en snelle motorboten op de Maas.

Fijn dat de struinpaden naar de vogelkijkwand en langs de Maas zijn blijven bestaan en dat er ook nog een paar zitplaatsen bij zijn gekomen. En ook goed dat het gebied niet meer zo toegankelijk is. Dieren krijgen zo wat meer rust; genoeg te zien vanaf de struinpaden en de Bandweg.

Graag en als laatste verwijs ik naar deze publicatie!

Wandelen jullie nu ook weer mee?
Iedereen is uitgenodigd en er zijn geen kosten mee gemoeid.

 

Overige berichten

- De Wensambulance bij de Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Column Pierre Linssen: Ruim 31 jaar later …
- Vernieuwde GroenBlauw schoolplein van de Vitusschool
- Jubileumconcert Jeugdorkest
- Update Wellse kermis
- KVW Well: opgeven is vanaf nu mogelijk
- Goede Doelen Week Well in de startblokken
- Expositie DE OPKOMST, GLORIE en EINDE van VC TORNADO WW.
- gezamenlijk duurzaam sportpark.
- Een bijzondere dag: Verbonden door vriendschap
- 4 mei herdenking op de Hamert
- Gratis T-shirt voor Nijmeegse Vierdaagse lopers uit gemeente Bergen
- Bootreis met de Zonnebloem
- Ontmoetingspunt Well: Wellse winkeliers en ondernemers (2)
- AFSLUITING N271 weekend 12-16 april