Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum gereed

Publicatiedatum: 16-12-2020

Het is feest! Nog een paar laatste loodjes en dan is de klus geklaard: Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum is eind dit jaar écht afgerond. De gigantische klus, waar enorm veel mensen jaren aan meegewerkt hebben, is dan klaar. In november 2017 werd gestart met de werkzaamheden, nu geven we een nieuw gebied terug aan de inwoners van de regio.

Doelen bereikt

De doelen van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum zijn aan het einde van dit jaar bereikt. Gedeputeerde Carla Brugman is een trotse voorzitter van Stuurgroep Ooijen-Wanssum: “We hebben met elkaar én met de omgeving een unieke prestatie geleverd. Het gebied tussen Broekhuizen en Geijsteren is beschermd tegen hoge waterstanden van de Maas. Er is nieuwe ruimte voor ondernemers om zich te ontwikkelen, het centrum van Wanssum is leefbaarder geworden door de nieuwe rondweg én we hebben een prachtig natuurgebied gerealiseerd.” Als gevolg van de gebiedsontwikkeling wordt er bij hoogwater een waterstanddaling van 35 cm gerealiseerd. Carla Brugman: “Dit resultaat is tot in Roermond merkbaar. De gebiedsontwikkeling draagt daarmee bij aan de waterveiligheid voor een groot deel van Limburg.”

Mensenwerk

Ook Theo Reinders, directeur van Projectbureau Ooijen-Wanssum, is in zijn nopjes met de geboekte resultaten: “Een project van deze omvang binnen de afgesproken tijd en budget realiseren is geen sinecure. Dat is ons gelukt, op nog een paar afrondende en herstelwerkzaamheden na, die in 2021 uitgevoerd worden. Zo’n prestatie vraagt toewijding van een heleboel professionals, mensen van het projectbureau, van aannemerscombinatie Mooder Maas en laten we ook alle onderaannemers en ondersteunende diensten niet vergeten. En dan de belangrijkste spelers: de bewoners en gebruikers van het gebied. In de afgelopen jaren hebben we duizenden gesprekken gevoerd met inwoners uit de betrokken dorpen. Gesprekken over wensen, ideeën en plannen maar soms ook gesprekken over wederzijdse verwachtingen of teleurstellingen.” Projectdirecteur Jules Janssen van Mooder Maas deelt die mening: “Zonder de betrokkenheid en het geduld van al die mensen hadden we dit prachtige gebied niet kunnen realiseren. We zijn trots op wat we samen bereikt hebben.” Als het kan en mag, vindt in het voorjaar van 2021 een reeks evenementen plaats om daar samen met iedereen die in het projectgebied woont bij stil te staan.” Er staat dan een “Beleef Maaspark Ooijen-Wanssum”-maand op de planning met allerlei festiviteiten die uitnodigen om van het nieuwe gebied te genieten.

Maaspark Ooijen-Wanssum

Er ontstaat met de afronding van de werkzaamheden een aaneengesloten, waterrijk en vrij toegankelijk natuurgebied van ruim 500 hectare waarmee de regio een nieuwe recreatieve en toeristische trekpleister heeft. Een uniek en onderscheidend gebied met een eigen identiteit en aantrekkingskracht: Maaspark Ooijen-Wanssum. Er zijn straks tal van wandel- en fietsroutes. Ieder bezoek zit dan vol verrassingen en avonturen: van bruggetjes en stapstenen tot voordes. Ook voor minder validen en ruiters zijn er passende routes ingericht. Maaspark Ooijen-Wanssum is het resultaat van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum: een integraal project van de Provincie Limburg, Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Gemeente Venray, Gemeente Horst aan de Maas en Waterschap Limburg, met Projectbureau Ooijen-Wanssum fungerend als opdrachtgever. De uitvoering was in handen van Mooder Maas, een aannemerscombinatie van Dura Vermeer en Ploegam.

Overige berichten

- Ontmoetingspunt Well
- GDWW
- Iedereen direct informatie bij een noodsituatie: ook aan de grens
- De Wensambulance bij de Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Column Pierre Linssen: Ruim 31 jaar later …
- Vernieuwde GroenBlauw schoolplein van de Vitusschool
- Jubileumconcert Jeugdorkest
- Update Wellse kermis
- KVW Well: opgeven is vanaf nu mogelijk
- Goede Doelen Week Well in de startblokken
- Expositie DE OPKOMST, GLORIE en EINDE van VC TORNADO WW.
- gezamenlijk duurzaam sportpark.
- Een bijzondere dag: Verbonden door vriendschap
- 4 mei herdenking op de Hamert
- Gratis T-shirt voor Nijmeegse Vierdaagse lopers uit gemeente Bergen