Gemeente Bergen blijft zelfstandig

Publicatiedatum: 21-04-2011

Herindeling kop Noord-Limburg gaat niet door.

Herindeling kop Noord-Limburg

De herindeling in de kop van Noord-Limburg gaat niet door. Minister Donner van Binnenlandse Zaken heeft besloten het wetsvoorstel voor een fusie van Bergen , Gennep en Mook en Middelaar in te trekken. De betrokken gemeenten en de raadsleden zouden inmiddels geïnformeerd zijn over het besluit. Belangrijkste reden daarvoor zou zijn dat er onvoldoende draagvlak is in de regio. Aanvankelijk was alleen Bergen tegen. Maar ook in Mook en Middelaar is inmiddels een meerderheid van de gemeenteraad tegen.

Alleen in Gennep is de politiek voor. Verder is er ook geen meerderheid meer in de Tweede Kamer voor een herindeling. Dat komt omdat de VVD de steun daarvoor begin februari introk.

In Bergen en Mook en Middelaar regeert blijdschap. Gennep is minder gelukkig.
Ook de onlangs opgestapte gedeputeerde Ger Driessen, die de herindeling in Noord-Limburg in gang zette, is teleurgesteld. „Hieruit blijkt maar weer het gebrek aan bestuurskracht in Den Haag. Ze kunnen niet eens de kleinste knoop doorhakken.” Driessen voorziet grote problemen. Mook en Middelaar en Gennep hebben grote financiële problemen en Bergen is economisch een zwakke schakel. „Juist als je alles in één hand zou leggen, kan er veel meer bewerkstelligd worden. Nu zijn ze hier vooral voor zichzelf bezig.”

Burgemeester Hubert Bruls is als voorzitter van de Regio Venlo (Venlo, Beesel, Venray, Peel en Maas, Horst aan de Maas en Gennep) niet helemaal verbaasd over het afblazen van de herindeling. Hij vindt het wel jammer. „We hadden een ander scenario voor ogen”, doelend op de fusie van vijf gemeenten in Noord-Limburg. Bruls heeft al overleg gehad met Bergen. Dat gaat samenwerken met en meebetalen aan de Regio Venlo, zegt Bruls. Hij gaat Mook en Middelaar vragen welke kant deze gemeente op wil: samenwerking met de Regio Venlo of met de Regio Nijmegen. Bruls tekent aan dat Mook en Middelaar onder meer al bij de Veiligheidsregio en politie Limburg Noord hoort. „Je kunt niet in twee samenwerkingsverbanden zitten en een herindeling over de grens heen met Nijmegen lijkt me complex.”

De brief over de herindeling is op de website van de Gemeente Bergen te downloaden.

Overige berichten

- Ontmoetingspunt Well: Wellse winkeliers en ondernemers (2)
- AFSLUITING N271 weekend 12-16 april
- Koningsdag 2024: Opening Rotonde
- Prachtige Docu 'Dorp vol bloemen' op filmkanaal Archief Well
- Jaarlijkse Bingomiddag Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Presentatie Archief Well: Wellse winkeliers en ondernemers
- Hommage aan de bomen.
- Nieuwe locatie kermis Well
- Herdenkingsdienst goed bezocht
- Column Pierre Linssen: Voortgang Rotonde Well
- Herdenkingsdienst Wellse oorlogsslachtoffers
- Ontmoetingspunt Well: Ennen hieële del kèèls uut Well
- Sjaak en Jan uitgeroepen als KBO prins en adjudant
- Nieuws vanuit commissie Kermis Well
- Plannen voor woningbouw in Well