Gemeente Bergen blijft zelfstandig

Publicatiedatum: 21-04-2011

Herindeling kop Noord-Limburg gaat niet door.

Herindeling kop Noord-Limburg

De herindeling in de kop van Noord-Limburg gaat niet door. Minister Donner van Binnenlandse Zaken heeft besloten het wetsvoorstel voor een fusie van Bergen , Gennep en Mook en Middelaar in te trekken. De betrokken gemeenten en de raadsleden zouden inmiddels geïnformeerd zijn over het besluit. Belangrijkste reden daarvoor zou zijn dat er onvoldoende draagvlak is in de regio. Aanvankelijk was alleen Bergen tegen. Maar ook in Mook en Middelaar is inmiddels een meerderheid van de gemeenteraad tegen.

Alleen in Gennep is de politiek voor. Verder is er ook geen meerderheid meer in de Tweede Kamer voor een herindeling. Dat komt omdat de VVD de steun daarvoor begin februari introk.

In Bergen en Mook en Middelaar regeert blijdschap. Gennep is minder gelukkig.
Ook de onlangs opgestapte gedeputeerde Ger Driessen, die de herindeling in Noord-Limburg in gang zette, is teleurgesteld. „Hieruit blijkt maar weer het gebrek aan bestuurskracht in Den Haag. Ze kunnen niet eens de kleinste knoop doorhakken.” Driessen voorziet grote problemen. Mook en Middelaar en Gennep hebben grote financiële problemen en Bergen is economisch een zwakke schakel. „Juist als je alles in één hand zou leggen, kan er veel meer bewerkstelligd worden. Nu zijn ze hier vooral voor zichzelf bezig.”

Burgemeester Hubert Bruls is als voorzitter van de Regio Venlo (Venlo, Beesel, Venray, Peel en Maas, Horst aan de Maas en Gennep) niet helemaal verbaasd over het afblazen van de herindeling. Hij vindt het wel jammer. „We hadden een ander scenario voor ogen”, doelend op de fusie van vijf gemeenten in Noord-Limburg. Bruls heeft al overleg gehad met Bergen. Dat gaat samenwerken met en meebetalen aan de Regio Venlo, zegt Bruls. Hij gaat Mook en Middelaar vragen welke kant deze gemeente op wil: samenwerking met de Regio Venlo of met de Regio Nijmegen. Bruls tekent aan dat Mook en Middelaar onder meer al bij de Veiligheidsregio en politie Limburg Noord hoort. „Je kunt niet in twee samenwerkingsverbanden zitten en een herindeling over de grens heen met Nijmegen lijkt me complex.”

De brief over de herindeling is op de website van de Gemeente Bergen te downloaden.

Overige berichten

- Online Woordenboek Wells Dialect
- Uitslag Nationale Zonnebloem Loterij 2021
- Foto's Geluidswal De Kamp
- Column Pierre Linssen: “De mens is niet alléén in het al dan niet gevaccineerd zijn een bedreiging voor elkaar.”
- LETOP ONLINE: Informatiebijeenkomst Dijkversterking/ Terugblik Hoogwater
- Column Pierre Linssen: COVID‐19, wat we er van denken en de ‘maatregelen’
- Column Pierre Linssen: Afleiding
- Uitnodiging: boekpresentatie 'WELL sporen uit het verleden'
- Resultaten belevingsonderzoek hoogwater
- Column Pierre Linssen: The neverending story: Game of Thrones
- Spokentochten Reanimatiedag
- Well: vooraankondiging informatiebijeenkomst
- Column Pierre Linssen: Mijn favoriete meester van toen; Piet van Osch!
- Maaspark Well - Inloopmiddag en -avond 27 September
- Rondleiding Historische Molenroute Well