Gemeentekoningschieten 2023

Publicatiedatum: 21-04-2023

Op Hemelvaartsdag donderdag 18 mei vindt het gemeentekoningschieten plaats. Dit jaar ligt de organisatie in handen van het Sint Antoniusgilde uit Well en zal de spannende strijd plaats vinden op de gaarde naast Kasteel Well. Vanaf 13.30u start het schieten, alle geïnteresseerden en toeschouwers zijn van harte welkom om te komen kijken! 

Bij gilden en schutterijen spelen tradities een belangrijke rol. Eén van de meest kenmerkende tradities is het schieten om het koningschap van de vereniging. Binnen de gemeenten Bergen kennen we vijf verenigingen die jaarlijks schieten voor deze titel binnen de eigen vereniging. Zo hebben Afferden en Bergen een schutterij, Aijen en Well een gilde en heeft Siebengewald een schutterij die verbonden is aan de Oud Limburgse Federatie.

Jaren geleden hebben deze verenigingen zich het doel gesteld om de onderlinge verbondenheid te verbeteren. Hierbij ontstond het idee voor een nieuwe traditie en werd het gemeentekoningschieten geïntroduceerd. Een onderlinge wedstrijd voor deze ere-titel die jaarlijks op Hemelvaartsdag plaatsvindt. Iedere jaar door een andere vereniging georganiseerd, naar de gebruiken van die vereniging.

Dit jaar ligt de organisatie in handen van het Sint Antoniusgilde uit Well en zal de spannende strijd plaats vinden op de gaarde naast Kasteel Well. Het evenement begint ‘s middags om 13:00 uur met het verzamelen van alle geüniformeerde deelnemers. Gevolgd door een woord van welkom door voorzitter Henk Reiniers en namens de gemeente wethouder Splinter. Deze zal ook de koningsketting innemen van de huidige gemeentekoning Nico Peters (Bergen) en hem de herinnerings-speld overhandigen.

Belangstellende zijn van harte uitgenodigd om het evenement te bezoeken en de strijd te aanschouwen. De verwachting is dat de eerste schoten gelost zullen worden om 13:30 uur. Rond de klok van 17:00 uur is waarschijnlijk de nieuwe gemeentekoning bekent, en krijgt hij/zij de koningsketting omgehangen. Na de sportieve strijd zal zeker ook de verbroedering nog beklonken gaan worden!

Overige berichten

- Goede Doelen Week 5 t/m 9 juni
- Column Pierre Linssen: Op 8 mei 2023 bereikte Well een historische mijlpaal op kasteel Well.
- In samenwerking met Vocal Group Joy presenteert Fanfare Nooit Gedacht : Oh, wat een jaar!
- Heitje voor een karweitje scouting Wellerlooi
- Zonnebloemloterij 2023
- Dorpsquiz 'Wette Well? Wette Nie?' een daverend succes!
- Amerikaanse studenten aanwezig bij plaatsing herdenkingspaneel WO2
- Column Pierre Linssen: Toekomstbestendige landbouw (in de toekomstige Groene Rivier Well)
- Ontmoetingspunt Well
- Bingomiddag van de Zonnebloem in de Buun
- Vraag het mantelzorgcompliment aan
- Voorbereidende werkzaamheden rotonde Well
- Inloopbijeenkomst Plannen Groene Rivier
- 𝗦𝘁𝗲𝘃𝗶𝗴 𝗦𝘁𝗮𝗮𝗻 𝗪𝗲𝗹𝗹 𝗲𝗻 𝗪𝗲𝗹𝗹𝗲𝗿𝗹𝗼𝗼𝗶
- Column Pierre Linssen: 12