Internationale Vrouwendag 2019

Publicatiedatum: 09-03-2019

‘Ik heb mijn wagen, vol geladen, vol met oude wijven…’

De tijd dat dit kinderliedje populair was, was ook de tijd dat mijn schoonmoeder van 89 jaar met de Boerinnenbond op uitnodiging van de Gemeente mee mocht naar het Gouvernement (Limburgs Provinciehuis) in Maastricht. Dit jaar vieren we 100 stemrecht voor de vrouw! En weer ging er een wagen vol geladen richting Maastricht. Dit maal niet met oude wijven, maar met plaatselijke powervrouwen die op uitnodiging van drie vrouwelijke raadsleden en onze vrouwelijke Burgermeester Manon Pelzer een interessante dag gingen beleven. In goed gezelschap van een delegatie uit Weeze onder leiding van collega Burgemeester van Weeze, Ulrich Francken. Well was vertegenwoordigd met vier vrouwen: Silvia Elbers, Femmie Koppers, Hermien Esselink en ik.

De dag begon al vroeg. Om 08:30 vertrok de bus, volgeladen met 30 powervrouwen, naar het zuiden. Gouverneur (Commissaris van de Koning) Theo Bovens ontving ons met koffie en natuurlijk Limburgse vlaai. Opgetogen betraden we het prachtige Gouvernement, gebouwd op de uiterwaarden van de Maas. Het is een licht en transparant gebouw, met marmeren hallen, glazen deuren en gedecoreerd met prachtige kunstwerken. Een lust voor het oog! Na de koffie nodigde Burgemeester Pelzer (zeg maar Manon) ons uit om naar de Raadzaal te komen. Het heeft iets magisch om zo’n zaal te betreden, wetende dat veel belangrijke mensen ons voor zijn gegaan. Wij waren duidelijk geïmponeerd door de symbolische grootsheid van deze zaal. Theo Bovens leidde met veel verve en humor het gesprek, waarin de hoogtepunten van vrouwen in de politiek de revue passeerden. Na deze informatieve inleiding volgde een ‘vraag en antwoordspel’ dat duidelijk een bewustwording moest creëren. Wat is na 100 jaar kiesrecht nu eigenlijk veranderd? Waarom zijn er nog steeds zo weinig vrouwen geïnteresseerd in politiek? Waarom bieden niet meer vrouwen zich aan voor een post in de politiek? Denk je dat de vrouwelijke bijdrage een verbetering is voor de politiek?

Wij discussieerden er stevig op los. Aan het eind van dit debat overhandigde onze Burgermeester uit naam van de Gemeente Bergen een kunstig relatiegeschenk aan de Gouverneur als blijk van waardering, vervaardigd door het 3D Clayprint Atelier Vormvrij. Na een smakelijk intermezzo volgde het middagprogramma in het enige ‘Museum voor de Vrouw’ in Nederland! Onder het dak van dit voormalige Gemeentehuis van Echt sprak de Burgemeester van Echt-Susteren, Jos Hessels, ons toe en bezochten we de tijdelijke tentoonstelling over ‘het Silhouette van de Vrouw door de eeuwen heen’. Bijzonder om te zien wat voor positieve invloed Stijliconen kunnen hebben op de positie van de vrouw. Vooruitstrevende vrouwen met een visie, zoals: Coco Chanel, Mary Quant, maar ook later sterren als Madonna en Grace Jones. Allemaal vrouwen die zich niet lieten/laten leiden door mannen, maar hun positie als sterke vrouw benadrukken en hun eigen koers varen. Zonder daarbij hun vrouwelijkheid te verliezen!

Rond half zes arriveerde de bus weer voor het Gemeentehuis en namen we afscheid van elkaar. Eenmaal thuis vraag ik me af, wat voor wereld ik mijn dochter toe wens. En ik kom tot de conclusie dat ik haar een vrije wereld wens, vrij van mannelijke dominantie, waarin zij als vrouw haar eigen pad bepaalt. En dáár hebben wij vrouwen in de politiek voor nodig!

Tekst en beeld:Patty Kessels

Overige berichten

- Fatsoen?
- Vrijwilligersvergadering van De Zonnebloem met veel bedankjes.
- Carnavalsprogramma Maasjoerts 2022-2023
- Carnavaleske filmmiddag in de Buun
- Jesse Sijberts houdt lezing in MFC de Buun: “Well 100 dagen frontlinie”
- Concerto Mosa Joertsicus en Goed Gejat Joertseplat:Sanseveria op 4 februari
- Weer ‘Krènse’ bij de Mosa Joertsicus
- Pontje Reindersmeer uit de vaart
- Koffiemiddag Zonnebloem groot succes
- Ontmoetingspunt met een carnavalstintje
- Gemeente Bergen inventariseert gevolgen stijgende energieprijzen
- Zonnebloem naar de Kerstmarkt
- Atelier Tomas Dirrix wint prijsvraag waterpaviljoen
- Column Pierre Linssen: Moeder
- Bushalte Bosserheide komt te vervallen