Komen er windturbines in het Wellsmeer?

Publicatiedatum: 18-05-2016

Alhoewel er drie gebieden zijn in de gemeente Bergen waar windmolens gerealiseerd kunnen worden gaat de voorkeur van B&W uit naar het Wellsmeer.

B&W heeft een beleidskader voor 'Windenergie in de gemeente Bergen' opgesteld. In de notitie geeft het college aan veel waarde te hechten aan landschappelijke kwaliteit. Onderzoek heeft aangetoond dat  windmolens gebouwd kunnen worden in de omgeving van het Broederbos in Afferden, de Walbeckerweg/Heerenvenweg in Wellerlooi en in het Wellsmeer.

Gelet op de landschappelijke kwaliteit wil het college vooralsnog slechts in één gebied windturbines toestaan: het gebied Wellsmeer en omgeving. Pas wanneer in dit gebied geen windturbines realiseerbaar zijn, komen de overige twee gebieden in aanmerking. Er is op dit moment één concreet verzoek om windmolens te realiseren in de gemeente Bergen; in 'tweedekeus gebied' Broederbos. Het betreft een windmolenpark van vier turbines met een ashoogte van 120 meter. 

De commissie Ruimte en Economie behandelt dit voorstel op woensdag 25 mei. Vervolgens neemt de gemeenteraad in zijn vergadering van 14 juni een definitieve beslissing. Deze notitie is een onderdeel van het nog vast te stellen energiebeleid. Vanwege een concreet initiatief in de gemeente Bergen heeft de gemeente het onderwerp windenergie versneld opgepakt.

Daarnaast wil de gemeente zich maximaal inspannen om op andere wijze bij te dragen aan de energieopgave waar ze voor staat. Dat kan de gemeente niet alleen, ook inwoners en ondernemers moeten daaraan meewerken. Volgens het college zijn er al aansprekende voorbeelden van energiebesparing en duurzame energieopwekking in onze gemeente te vinden. Als het aan het college ligt, moet dit meer worden. 

 

Foto's: Vanaf het Wellsmeer kijkt men nu uit op de windturbines nabij Wemb richting Kevelaer langs de L 486, vlak over de Duitse grens.

 

Overige berichten

- Ontmoetingspunt Well: Wellse winkeliers en ondernemers (2)
- AFSLUITING N271 weekend 12-16 april
- Koningsdag 2024: Opening Rotonde
- Prachtige Docu 'Dorp vol bloemen' op filmkanaal Archief Well
- Jaarlijkse Bingomiddag Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Presentatie Archief Well: Wellse winkeliers en ondernemers
- Hommage aan de bomen.
- Nieuwe locatie kermis Well
- Herdenkingsdienst goed bezocht
- Column Pierre Linssen: Voortgang Rotonde Well
- Herdenkingsdienst Wellse oorlogsslachtoffers
- Ontmoetingspunt Well: Ennen hieële del kèèls uut Well
- Sjaak en Jan uitgeroepen als KBO prins en adjudant
- Nieuws vanuit commissie Kermis Well
- Plannen voor woningbouw in Well