Leve de Koning !

Publicatiedatum: 26-06-2018

De kroning van de nieuwe Koning van de Schuttersvereniging van het St Anthoniusgilde.

Tegenwoordig gaan we graag ver weg op vakantie. Het liefst naar landen met een, voor ons, vreemde de cultuur. Een begrafenisceremonie op Bali, een trouwceremonie in China, een Inca-ritueel in Peru of (dichter bij huis) een onvervalste Flamenco-avond in Andalucia meemaken. Maar….eigenlijk gaan we daarmee voorbij aan onze eigen folklore. Er valt ook in Nederland volop te genieten van historie en cultuur! Als Buitenstaander kon ik, bij mijn intrek in Well 10 jaar geleden, mijn ogen niet geloven! Zoveel traditie, ceremonies, historische vieringen en feestjes. In zo’n klein dorp! Verenigingen, huwelijken die voortkwamen uit verenigingen, feesten die gevierd werden met die verenigingen, kinderen die het stokje weer overnamen van hun ouders uit de verenigingen. Ik kende dat niet, keek er raar tegen aan en wist niet wat ik ervan moest vinden. Voor Limburgers bleek er altijd wel een aanleiding te zijn, om feest te vieren! De wereld kan in brand staan en de politiek op zijn kop, maar er zal carnaval, communie, Prinsenbijeenkomsten en schuttersfeesten gevierd worden! Met de daarbij horende processies, ceremonies en borrels natuurlijk.

Deze keer was de aanleiding: de kroning van de nieuwe Koning van de Schuttersvereniging van het St Anthoniusgilde. Koning Bas Peeters. Voor de tweede keer zelfs! Onder luid trompetgeschal en tromgeroffel werd Bas, thuis in de St Vitusstraat, opgehaald voor zijn dag. Zijn kroning. De vorige koning René Eikmans klopte aan de deur. Bas deed open en het zilver veranderde van eigenaar. De vaandeldrager draaide kunstig zijn vaandel om zijn lichaam. De schutterij keek ernaar en Bas stond trots in zijn voortuin. Duidelijk te genieten. Na deze uitbundige begroeting vervolgde de stoet haar weg naar de St Vituskerk. Een route langs ons prachtige Kasteel, dat je nog meer terug zoog in de tijd. De kerk verwelkomde de stoet met open deuren en Pastoor Clemens zegende de Gilde en haar nieuwe Koning.

Na al deze ceremoniële handelingen werd het tijd voor het wat lossere gedeelte van de dag. De lunch en de receptie! De stoet musiceerde de zon tegemoet richting Café Vink. Nog een laatste tromgeroffel, een laatste trompetgeschal en toen was het tijd voor ontspanning.

Koning Bas, wij wensen jou een prachtig jaar toe! 

Voor meer informatie over de geschiedenis van het St Anthoniusgilde:

www.gildewell.nl

 

 

 

Foto's en tekst: Patty Kessels

Overige berichten

- Online Woordenboek Wells Dialect
- Uitslag Nationale Zonnebloem Loterij 2021
- Foto's Geluidswal De Kamp
- Column Pierre Linssen: “De mens is niet alléén in het al dan niet gevaccineerd zijn een bedreiging voor elkaar.”
- LETOP ONLINE: Informatiebijeenkomst Dijkversterking/ Terugblik Hoogwater
- Column Pierre Linssen: COVID‐19, wat we er van denken en de ‘maatregelen’
- Column Pierre Linssen: Afleiding
- Uitnodiging: boekpresentatie 'WELL sporen uit het verleden'
- Resultaten belevingsonderzoek hoogwater
- Column Pierre Linssen: The neverending story: Game of Thrones
- Spokentochten Reanimatiedag
- Well: vooraankondiging informatiebijeenkomst
- Column Pierre Linssen: Mijn favoriete meester van toen; Piet van Osch!
- Maaspark Well - Inloopmiddag en -avond 27 September
- Rondleiding Historische Molenroute Well