Nieuw wandelroutenetwerk in gebruik.

Publicatiedatum: 28-04-2011

Wethouder Buiting van de gemeente Bergen heeft het wandelknooppuntennetwerk officieel in gebruik genomen.

Dit wandelnetwerk is gebaseerd op het fietsknooppuntensysteem en is ruim 200 kilometer lang met 160 knooppunten. Het unieke aan dit systeem is dat wandelaars op elk knooppunt kunnen zien waar ze zich bevinden en hoe ver het volgende knooppunt ligt. 

Door de gehele gemeente Bergen zijn ruim 1.500 palen gezet waarvan 160 knooppunten en 16 startpunten met infopanelen. Daarnaast is een wandelfolder ontwikkeld die gratis is. Het unieke aan dit wandelnetwerk is niet alleen de omvang, maar dat het een verbeterde versie is van reeds elders ontwikkelde wandelnetwerken als het knopenlopen. Op elk knooppunt kunnen wandelaars op een kaartje aflezen waar zij zich bevinden en hoe ver het volgende knooppunt is. Op deze manier kan een wandelaar zonder kaart wandelen en hoeft niet bang te zijn om te verdwalen. Ook inkorten en verlengen van een wandeling onderweg kan zonder probleem op deze manier. Het netwerk is 200 kilometer lang omvat de gehele gemeente inclusief het Nationaal Park De Maasduinen.

Om dit project te realiseren is ruim een jaar intensief samengewerkt met afgevaardigden van de verschillende dorpsraden en wandelvereniging. Voordat met de aanleg kon worden begonnen was goedkeuring vereist van Rijkswaterstaat, Waterschap, Staatsbosbeheer, Limburgs Landschap en particuliere eigenaren. Uiteindelijk werd iedereen overtuigd en bij de opening waren alle leden van de werkgroep zeer tevreden over het resultaat.

Kosten en baten
Het wandelnetwerk is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Bergen, provincie Limburg “Platteland in Uitvoering”en Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: “Europa investeert in zijn platteland. Het totale project heeft 120.000 euro gekost waarvan 60.000 euro door de gemeente Bergen is gefinancierd en 60.000 euro Europese subsidie. Aan de andere kant is wandelen samen met andere routegebonden dagrecreatie goed voor een jaarlijkse besteding van 2,8 miljoen euro en levert dit 26 fulltime banen op in de gemeente Bergen. Dit is ook de reden dat de gemeente de afgelopen jaren fors heeft geïnvesteerd in de routestructuren en recreatieve infrastructuur.

Overige berichten

- Vollemaanswandeling Leukermeer
- Gebratech komt naar Well
- Reportage: Toon Roosen herstellende van Corona
- Voorontwerpbestemmingsplan Energielandgoed Wells Meer
- Plaatsing lichtmasten Halfrondweg
- Aanleg verkeersplateau bij Kasteelsehof
- Video Dodenherdenking 2020
- Bevrijdingsfestiviteiten Well verplaatst naar 2021
- Het waterschap Limburg informeerd(e) Well over de Dijkversterking
- Door het coronavirus leven we in een rare tijd.
- Viering 75 Jaar vrijheid Well uitgesteld!
- Limburgse waterpartners eens over aanpak hoogwaterveiligheid
- Zonnebloem Well/Wellerlooi bezocht het nieuwe vrijheidsmuseum
- Informatiebijeenkomst Waterschap Limburg afgezegd