Onthullingsceremonie "Wings of Freedom"

Publicatiedatum: 03-03-2020

Op 4 maart is de onthulling van het monument en 4 fietsroutes

Begin maart 2020, is het 75 jaar geleden dat Bergen werd bevrijd.

'Wings of Freedom' nodigt u uit om de onthulling bij te wonen van het monument ter ere van de bemanning van Lancaster ED449VN-T

Woensdag 4 maart 2020 • 13.00 uur Ontginningsweg • 5854 PJ Bergen

PROGRAMMA

  • 13.00 Welkom, vlaggen
  • 13.15 Speech UK/ Can ambassade
  • 13.25 Speech Gouverneur Bovens
  • 13.40 Speech J. Hendrix KLU
  • 13.55 Speech B&W Bergen
  • 14.05 Speech Jacques Haumann
  • 14.10 Bloemenhulde
  • 14.15 Onthulling
  • 14.30 Last Post
  • 14.35 Dankwoord / einde

 

Met het boek “Vliegtuigcrashes en noodlandingen WOII Gemeente Bergen”, begon de geboren Wellenaar Jacques Haumann, aan een project dat ieder mens aan zal spreken.

In zijn boek beschrijft Haumann de 14 crashes en noodlandingen die gedurende de tweede wereldoorlog in de gemeente Bergen plaats vonden.

Na de presentatie van het boek, vond de gemeente Bergen dat dit boek de aanleiding zou moeten zijn tot een grensoverschrijdend project.

Sinds bijna twee jaar bestaat de Werkgroep Wings of Freedom Bergen die tot op dit moment 28 crashes en noodlandingen in de gemeenten Bergen, Gennep, Mook / Middelaar en Weeze in kaart heeft gebracht.

Bodemonderzoek door onder ander de Planehunters groep heeft veel duidelijkheid gebracht waar vliegtuigen zijn gevallen en waarom. Vele restanten van vliegtuigen werden alsnog geborgen.

Op 4 maart 2020 wordt er in Bergen een monument onthuld waarmee alle gestorven bemanningen van de 28 neergestorte toestellen worden herdacht. Naar een ontwerp van Jan Driessen heeft Juul Baltussen een prachtig monument gemaakt. Ook zullen er bij alle 28 crashlocaties, informatieborden geplaatst worden. Deze borden zijn onderling met elkaar verbonden en vormen 4 fietsroutes.

Voor dit monument is de plek in Bergen gekozen, omdat daar op 12 maart 1943 de Lancaster MKIII ED449 VN-T is neergestort. Alle 7 bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Twee Canadezen en 5 Engelsen (UK).

In een van de dagboeken die het 50. Sqn Royal Air Force, waartoe dit toestel behoorde, schreef was: “ Lancaster B. Mk.III ED449 VN-T and crew never heard from again after leaving Skellingthorpe”.

Met name deze zin heeft ons bijna verplicht om de nabestaanden van alle bemanningsleden van dit toestel te vinden. Het was onze plicht. We moeten de familie vertellen waar en wat er is gebeurd. Hun dierbare familieleden hebben gezorgd voor de vrijheid waarin wij al 75 jaar mogen en kunnen leven.

Het is gelukt. Na bijna 2 jaar intensief speurwerk over de gehele wereld hebben we op dinsdag 16 februari 2020, contact kunnen leggen met de 7e en laatste familie.

In dit geval de familie van Flight Sergeant Andrew Allan; Wireless operator / air gunner.

Het doet ons enorm veel deugd dat we 38 familieleden van deze bemanning mogen verwelkomen.  Deze familieleden wordt een volledig gratis 3 dagen programma aangeboden, waarin natuurlijk de onthullings ceremonie zit. Verder, brengen we bezoeken aan musea en andere bezienswaardigheden, maar gaan we ook naar de begraafplaats op Jonkerbos in Nijmegen waar hun dierbaren begraven liggen.

De ‘Veteranen groep” van de gemeente Bergen start op dinsdagavond 3 maart vanaf 20.00 uur een mars vanuit Mook naar Bergen. Afstand plm. 50 km. Hierbij worden vele van de crashlocaties gepasseerd. Een eervol initiatief.

Wij danken de families die hun gastvrijheid tonen en deze familieleden opvangen, hotels met speciale tarieven, een supermarktketen, plaatselijke slager en bakker, die de ingrediënten voor de maaltijden leveren, de betrokken gemeentes, Eurregio, Rabobank en vele andere begunstigers.

Onlangs is een crowd-funding actie opgezet om de kosten voor de touringcar bekostigd te krijgen.

 

Voor meer informatie verwijzen wij graag naar onze facebook pagina: WingsofFreedomBergen

Alles over Wings of Freedom vind u HIER op de website van Archief Well

Overige berichten

- Ontmoetingspunt Well: Wellse winkeliers en ondernemers (2)
- AFSLUITING N271 weekend 12-16 april
- Koningsdag 2024: Opening Rotonde
- Prachtige Docu 'Dorp vol bloemen' op filmkanaal Archief Well
- Jaarlijkse Bingomiddag Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Presentatie Archief Well: Wellse winkeliers en ondernemers
- Hommage aan de bomen.
- Nieuwe locatie kermis Well
- Herdenkingsdienst goed bezocht
- Column Pierre Linssen: Voortgang Rotonde Well
- Herdenkingsdienst Wellse oorlogsslachtoffers
- Ontmoetingspunt Well: Ennen hieële del kèèls uut Well
- Sjaak en Jan uitgeroepen als KBO prins en adjudant
- Nieuws vanuit commissie Kermis Well
- Plannen voor woningbouw in Well