Spokentochten Reanimatiedag

Publicatiedatum: 12-10-2021

Op Zaterdag 30 Oktober vindt in Well de Spokentochten Reanimatiedag plaatst.

"Bij een spokentocht zijn we vaak bezig met een lugubere, fantasierijke en soms grappige kant van de dood. Geesten, grafkisten, zombies, moord en doodslag horen erbij.

Maar als organisatie zijnde moeten we bij een evenement als de spokentocht ons ook met de realiteit bezig houden en met alle mogelijke echte ongelukken om kunnen gaan. Dat betekent voldoende EHBO-ers en BHV-ers ter plekke, een AED op een centrale plek etc. Zo ontstond bij ons de vraag wat als iemand echt een hartstilstand krijgt, zouden wijzelf kunnen handelen? En zouden anderen kunnen handelen?

Wat als je vader, moeder, vrouw, man, vriend, vriendin, kind of een willekeurige vreemdeling een hartstilstand krijgt? Zou je dan weten wat te doen? Hoe belangrijk is het wel niet om je dit te realiseren? Eigenlijk zou iedereen toch moeten kunnen?"

Zo ontstond het idee om een reanimatiedag te organiseren. Spokentochten Well ondersteunt verenigingen, stichtingen en allen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De Spokentochten Reanimatiedag is het grootste cadeau tot nu toe. En het is echt een cadeau, want deze reanimatiecursus is gratis en ook bedoeld voor mensen buiten Well.

Laagdrempelig, eenvoudig en gratis waren criteria waar deze dag aan moest voldoen. Samen met Rode Kruis district Noord- en Midden-Limburg werd een manier gevonden om in slechts 90 minuten het reanimeren onder de knie te krijgen. Deelnemers krijgen een korte theorie uitleg en daarna volgt het oefenen op poppen. Ze leren hartmassage, beademen en ook het gebruik van de AED wordt uitgelegd en geoefend. 

Na deze training kent iedereen de basis van het reanimeren, men kan in geval van nood adequaat handelen en hierdoor misschien een leven redden.

Hoe werkt het?

-Er is plaats voor 200 personen, verspreid over de hele dag in groepjes van max 25. Vol=Vol!

-Iedereen (ook mensen buiten Well) kan zich inschrijven.

-Minimumleeftijd 12 jaar.

-Er wordt gewerkt met een geldig coronatoegangsbewijs.

-De poppen worden steeds schoongemaakt en de longzakjes worden steeds vervangen.

-Inschrijven kan vanaf Dinsdag 12 Oktober t/m Vrijdag 22 Oktober.

-Inschrijven kan via spokentochtenwell@gmail.com. Geef hierin duidelijk je naam, plaats en mailadres aan.

-Er kan geen rekening gehouden worden met ieder zijn wensen qua tijdstip, maar mocht je echt alleen in de ochtend of in de middag kunnen geef dit dan aan, dan probeert men hier rekening mee te houden. (Doe dit ook alleen als het echt niet anders kan! Nogmaals vol=vol)

-Na de inschrijfperiode krijg je zo snel mogelijk de indeling met tijdstip waarop je verwacht wordt.

"Nou hopen we natuurlijk dat het nooit nodig is. Maar hoe geweldig zou het wel niet als er door deze dag een leven wordt gered omdat er iemand toevallig bij ons heeft leren reanimeren." Aldus de Spokentochten organisatie. Grijp deze kans en geef je snel op!

Overige berichten

- Fatsoen?
- Vrijwilligersvergadering van De Zonnebloem met veel bedankjes.
- Carnavalsprogramma Maasjoerts 2022-2023
- Carnavaleske filmmiddag in de Buun
- Jesse Sijberts houdt lezing in MFC de Buun: “Well 100 dagen frontlinie”
- Concerto Mosa Joertsicus en Goed Gejat Joertseplat:Sanseveria op 4 februari
- Weer ‘Krènse’ bij de Mosa Joertsicus
- Pontje Reindersmeer uit de vaart
- Koffiemiddag Zonnebloem groot succes
- Ontmoetingspunt met een carnavalstintje
- Gemeente Bergen inventariseert gevolgen stijgende energieprijzen
- Zonnebloem naar de Kerstmarkt
- Atelier Tomas Dirrix wint prijsvraag waterpaviljoen
- Column Pierre Linssen: Moeder
- Bushalte Bosserheide komt te vervallen