Well krijgt een nieuw Christoffelbeeld aan de Maas

Publicatiedatum: 08-07-2016

Nadat het vorige Christoffelbeeld spoorloos verdween, krijgt de Wellse gemeenschap een nieuw beeld aangeboden door de familie Thissen uit de Grotestraat (postkantoor).

Onthulling 1956

In dit jaar werd, nadat Well in 1954 een Baileybrug had en het pontveer was opgeheven, als herinnering aan de “duizendjarige veerponthistorie” van Well een Christoffelbeeld geschonken door  “De Blauwe Schuyte”, een dispuut van de Katholieke Studentenvereniging Sanctus Virgilius uit Delft. De Helmondse beeldhouwer Herman Magis maakte het destijds als student bouwkunde in Delft.

Met Sint Christoffel, de meest legendarische veerman aller tijden, werden de kranige veerlieden van Well geëerd. 

Verdwijning ca. 1986

Midden jaren tachtig is het spoorloos verdwenen.
In het boek ‘WELL  sporen uit het verleden” deel 3, dat in 2014 werd uitgegeven door Archief Well, stond een artikel, geschreven door oud-Wellenaar Paul Reiniers, over het ‘mysterie’ van het later verdwenen Christoffelbeeld. Door dit artikel ontstond het idee om in Well weer een Christoffelbeeld te plaatsen.


Onthulling 2016

Nu, ongeveer dertig jaren later, is het dan zover. Sint Christoffel keert terug in Well, waar het een plaats krijgt vlak naast de vroegere veerstoep,om precies te zijn in het perkje tegenover Grotestaat 42. De familie Thissen, kinderen en kleinkinderen van “Tiesse de Post”, voormalig postkantoorhouder in de Grotestraat, biedt de Wellse gemeenschap als dank voor de fijne tijd in Well, een prachtig nieuw beeld aan. Door de verkoop van het huis in de Grotestraat kwam er een einde aan het ruim 80-jarig verblijf van deze familie in Well. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Henk Vissers uit Nieuw Bergen.
Het hele proces is begeleid door het Wells Forum en Archief Well, met de welwillende medewerking van de gemeente Bergen.

De feestelijke onthulling met vele gasten zal plaatsvinden op zondag 24 juli 2016 om 11:00u. Dit is de naamdag van St. Christoffel.

Het beeld wordt vlakbij de oude historische veerstoep geplaatst. Dit is een belangrijke plek in ons dorp, want aan de Maas en de oversteekplaats heeft Well zijn ontstaan te danken. 

We hopen dat vele Wellenaren ooggetuige willen zijn van dit zeer bijzondere moment.

Wells Forum en Archief Well.

Foto's: Grad en André Sijberts van Wells Forum en John Theeuwen van Geelen Beton Wanssum stortten 08-07-2016 de betonnen voet waarop het Christoffelbeeld geplaatst gaat worden.

 

Overige berichten

- Goede Doelen Week 5 t/m 9 juni
- Column Pierre Linssen: Op 8 mei 2023 bereikte Well een historische mijlpaal op kasteel Well.
- In samenwerking met Vocal Group Joy presenteert Fanfare Nooit Gedacht : Oh, wat een jaar!
- Heitje voor een karweitje scouting Wellerlooi
- Gemeentekoningschieten 2023
- Zonnebloemloterij 2023
- Dorpsquiz 'Wette Well? Wette Nie?' een daverend succes!
- Amerikaanse studenten aanwezig bij plaatsing herdenkingspaneel WO2
- Column Pierre Linssen: Toekomstbestendige landbouw (in de toekomstige Groene Rivier Well)
- Ontmoetingspunt Well
- Bingomiddag van de Zonnebloem in de Buun
- Vraag het mantelzorgcompliment aan
- Voorbereidende werkzaamheden rotonde Well
- Inloopbijeenkomst Plannen Groene Rivier
- 𝗦𝘁𝗲𝘃𝗶𝗴 𝗦𝘁𝗮𝗮𝗻 𝗪𝗲𝗹𝗹 𝗲𝗻 𝗪𝗲𝗹𝗹𝗲𝗿𝗹𝗼𝗼𝗶