Well is toeristisch

Reindersmeer

Het Reindersmeer in Well. Hier kunt u heerlijk van de natuur genieten en tot rust komen. Maar het Reindersmeer is ook een kwetsbaar natuurgebied met zeldzame planten en dieren.

Om deze te beschermen gelden er regels. Op de daarvoor aangegeven paden kunt u wandelen, fietsen en paardrijden. Maar het is niet toegestaan:

*buiten de paden te komen;
*aan de oevers te recreëren, te picknicken of te barbecueën;
*in het Reindersmeer te zwemmen.


Gaat u met uw hond wandelen? Dan moet uw hond, net als in alle natuurgebieden, aan de lijn. Alleen in losloopgebieden in Afferden en Nieuw Bergen mag uw hond vrij rondrennen.

Boete
De gemeente controleert of de regels worden nageleefd. Overtreders kunnen een boete krijgen van minimaal € 90, -.

Recreëren aan het Leukermeer
Wilt u toch zwemmen, picknicken of gewoon lekker aan het water liggen? Dat kan bij het Leukermeer en dagstrand Seurenheide waar dit soort recreatie wel is toegestaan.

 

Foto: Marc Gommans ©

Het Reindersmeer ligt bij de voormalige sluis in de Bosserheide in Well. Sinds 1999 is het gebied rondom het meer onderdeel van Nationaal park De Maasduinen.

Met het kraakheldere, azuurblauwe water lijkt het in de zomerdagen net alsof je op vakantie bent in Zuid Europa.

Ontstaan door ontzanding

In de jaren zestig werd op de Bergerheide begonnen met de winning van industriezand voor de betonindustrie. Door deze ontzandingen ontstonden het Leukermeer, dagstrand Seurenheide en het Reindersmeer. Rondom het (45 meter diepe en 130 ha grote) Reindersmeer speelt de natuur de hoofdrol. De oevers zijn begroeid met heide, gras, mossen en andere planten.  Rustige recreatie, zoals fietsen, wandelen en paardrijden is mogelijk. Zwemmen en vissen zijn hier niet toegestaan. Het meer en zijn omgeving vormt een belangrijke, natuurlijke schakel tussen de Bergerheide en de Hamert.

Foto: Marc Gommans ©

Wandelroutes

Langs het Reindersmeer liggen verschillende ( rolstoel vriendelijke) wandelroutes. Het startpunt voor deze wandelingen is bij het informatiepaneel bij de sluisbrug in de Bosserheide in Well. Hier kunt u uw auto parkeren en kiezen voor één van de gevarieerde routes:

- Groene route (ongeveer 2.5 kilometer)

- Witte route (ongeveer 2.5 kilometer)

- Rode route (ongeveer acht kilometer). Deze route kunt u halveren met een trekpontje.

- Rolstoeltoegankelijke route. De voetgangersbrug is een onderdeel van deze route.

Kijk HIER voor alle wandelroutes in, door en om Well

Brochure

Reindersmeer

Reindersmeer: Landschap in Beweging

Reindersmeer: Dit spreken we af (NL/D/PL)

Foto: Marc Gommans ©