Ons dörpke Well

Well Limburg

Alle wegen leiden naar.......

WELL AAN DE MAAS

Well is de plaats, waar bootjes en later het pontveer sinds onheuglijke tijden de beide Maasoevers verbond. 

Nu is er de Koninginnebrug over de Maas, die Well direct verbindt met Wanssum aan de andere zijde van de rivier. Well is daarmee als dorp in de Maasduinen erg goed ontsloten. De N271 vormt een rechtstreekse verbinding met Venlo en Nijmegen, Via de N270 ben je zo in Venray (met rechtstreekse aansluiting op de A73) en Eindhoven. Well ligt opgesloten tussen de Maas aan de westkant en de Duitse grens aan de oostkant, met Airport Weeze op fietsafstand.

 

 

Well ligt aan de Maas en de Duitse grens, in het hart van Nationaal Park de Maasduinen. Well is een dorp van ca. 2500 inwoners en maakt deel uit van de gemeente Bergen (Limburg).

 

In de Middeleeuwen kreeg dit dorp aan de Maas de naam Welle, wat 'aanlegplaats' betekent. Hoe het vóór die tijd heette is niet duidelijk. In ieder geval is het dorp ouder dan de naam. Zonder de Maas is Well ondenkbaar. Het ontstaan heeft  te maken met het feit, dat men hier gemakkelijk de Maas kon oversteken. Dit komt omdat de rivier bij Well een bocht maakt. Hier bij de z.g. Wellse Bocht, stroomt de Maas niet van zuid naar noord, maar van oost naar west. De stroming  van de rivier, in combinatie met de meestal uit het westen waaiende wind, maakten de kans op afdrijven bij een oversteek gering. Daarom kwam hier een overzet- en aanlegplaats: WELL.