Ons dörpke Well

Historie van het Wellsmeer onder de aandacht

Publicatiedatum: 17-06-2019

Zaterdag 15-06-2019 vond per huifkar een excursie plaats naar het Wellsmeer, waarbij de historische betekenis van dit gebied op bijzondere wijze onder de aandacht werd gebracht. Deze excursie was georganiseerd om de leden van de zgn. ‘Meedenkgroep ELWM’ in de gemeente Bergen niet alleen meer bekend te maken met het gebied waar de gemeente het Energielandgoed Wells Meer wil inrichten, maar vooral om bijzondere aandacht te besteden aan de rijke historie van het gebied.

Voorafgaand aan de excursie werd in MFC De Buun in Well een indrukwekkende Powerpointpresentatie gehouden gebaseerd op vele foto’s vanuit het Wells Archief en aangevuld met enkele geluids- en filmfragmenten. Gastspreker en gids tijdens de excursie was de heer Pieter Arends, de laatste bedrijfsleider van Landgoed Wellsmeer BV op het moment dat in 2009 het gehele landgoed aan de Provincie Limburg werd verkocht.

Op donderdag 27 juni a.s. tijdens twee bijeenkomsten in MFC De Buun wordt de Powerpoint over ‘Het Wellsche Mehr’ gepresenteerd aan de Wellenaren en overige belangstellenden uit de hele gemeente Bergen. De eerste bij het ontmoetingspunt om 10.30 uur (zaal open om 10.00 uur), en de tweede diezelfde avond om 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur) in het Historisch Café van De Buun. Entree is gratis.

In deze prachtige presentatie, gemaakt door Patty en Pieter i.s.m. Archief Well, komt het hele verhaal aan bod van de ontginning en het in cultuur brengen van het voormalige Landgoed. Oud werknemers Wladislaw Chlôd, Jacob Thijssen en Stien Peters-Winkels vertellen in audio opnames over de periode waarin zij werkzaam waren in dienst van ‘de Juf van ’t Mèèr’: Philomena van Ophoven.

Oud bedrijfsleiders Pepping en Henk van Loosbroek doen hun verhaal, zowel in audio als visuele opnames. De presentatie wordt verder aangevuld met foto’s, krantenartikelen- en advertenties uit die periode. Deze presentatie willen we graag herhalen voor het publiek, om nog even terug te gaan in de tijd van dit belangrijke Wells erfgoed. Beide voorstellingen zullen van levendig commentaar worden voorzien door de heer Pieter Arends. Meer info op deze pagina

Overige berichten

- Jaarlijkse Bingomiddag Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Presentatie Archief Well: Wellse winkeliers en ondernemers
- Hommage aan de bomen.
- Nieuwe locatie kermis Well
- Herdenkingsdienst goed bezocht
- Column Pierre Linssen: Voortgang Rotonde Well
- Herdenkingsdienst Wellse oorlogsslachtoffers
- Ontmoetingspunt Well: Ennen hieële del kèèls uut Well
- Sjaak en Jan uitgeroepen als KBO prins en adjudant
- Nieuws vanuit commissie Kermis Well
- Plannen voor woningbouw in Well
- Werkzaamheden rotonde Well iets vertraagd
- Filmmiddag in de Buun
- Iédereen direct informatie bij een noodsituatie: ook aan de grens
- Koffiemiddag Zonnebloem