Bezoekerscentrum "De Maasduinen" geopend

Publicatiedatum: 12-05-2012

Het bezoekerscentrum aan de voormalige sluis in de Bosserheide is op 12 mei geopend.

De hele feestweek t/m 19 mei zijn er door het Limburgs Landschap vele activiteiten georganiseerd.

De prachtige locatie is een ideaal start- en eindpunt voor een wandeling om het Reindersmeer.

 

 

 

Het paviljoen hangt deels in de oude sluis, die tot ongeveer vijftien jaar geleden fungeerde als overgang tussen het Leukermeer en Reindersmeer. Omdat de zandwinning in het laatstgenoemde meer werd gestopt, raakte ook de sluis in onbruik. Stichting Het Limburgs Landschap gaf er een nieuwe invulling aan, door de plek als hoofdlocatie aan te wijzen voor drie nieuwe informatiecentra in het natuurgebied "de Maasduinen".

CéGé ingenieurs bouwkunde, won in 2006 de prijsvraag voor een bezoekerscentrum bij de sluis, met een ontwerp voor een paviljoen op een keerwand die na de afsluiting van het Reindersmeer was geplaatst. Het bouwwerk is 1,6 meter in de sluis verzonken. Omdat de sluis aan één zijde volledig open is, kan het water nog tot enkele meters onder het paviljoen reiken.

“Samen met Rijkswaterstaat hebben we onderzocht hoe hoog het water kan komen, maar in het uiterste geval wordt de stalen constructie onder het gebouw nat. Het paviljoen loopt zelf pas gevaar bij hele extreme omstandigheden. In het geval van een zondvloed bijvoorbeeld”, zegt  architect Johan Cornelis lachend.

Door het paviljoen deels in de 160 meter lange sluis te realiseren, ontstaat volgens Cornelis een ‘maximale sluisbeleving’. “De bezoekers bevinden zich op deze manier daadwerkelijk in de sluis. Ook hebben we een extra plateau in de sluis gebouwd, waar de bezoeker overheen kan lopen. Het is een brug waarop je de sluis kunt beleven.”

Het paviljoen heeft een volledig glazen gevel, en een terras aan de voorzijde. “Belangrijk zijn de zichtlijnen, het uitzicht over het gebied. Architecten willen het liefst een schitterend gebouw realiseren, maar in dit geval hebben we gekozen voor terughoudende architectuur. Het is ondergeschikt aan de plek”, zegt Cornelis.

Nieuwe voorzieningen
CéGé heeft de gehele sluis een nieuwe invulling gegeven. De sluiswachterstoren fungeert nu als kantoor voor de parkbeheerder, oude installatieruimten zijn zichtbaar en toegankelijk gemaakt en er zijn nieuwe voorzieningen gecreëerd. Hiertoe behoren een aanlegsteiger naar de sluis en speelplekken en perkjes op de plateaus.

Het paviljoen is grotendeels zelfvoorzienend in energie. “De basisinstallatie kan draaien op de zonnepanelen die op het oude pompgemaal zijn geplaatst”, zegt Cornelis. Verder beschikt het paviljoen over een duurzame voorzieningen als isolerend groendak, een wko-installatie en LED-verlichting.

Het bezoekerscentrum fungeert als rustpunt en uitvalsbasis voor fiets- en wandelroutes door De Maasduinen. Daarnaast is er allerlei informatie over het gebied te vinden. 

Vanaf het begin van de bouw heeft deze website bijna 300 foto's gepubliceerd.

Overige berichten

- Mosa Joertsicus voor de 18e keer toegekend
- Intocht Sint Nicolaas 2019
- Prive concert voor de 90 jarige Dora Kessels uit Knikkerdorp.
- Keuze tracé en type kering in Well centrum krijgt steeds meer vorm
- Wells Honk organiseert weer een spokentocht
- Gastgezinnen gezocht voor nabestaanden van slachtoffers vliegtuigcrash in WOII!
- Geen inzameling oud papier aankomend weekend
- Van Wasrol tot DVD
- Open dag Archeologie Maaspark Well