Plan: Landhuis met museum bij meer Well

Publicatiedatum: 26-07-2012

Bron: www.limburger.nl

 

Tekening: Nathalie Kerstens

 

door: Eric Seuren

 

 

Het landhuis dat Pierre Kerstens wil bouwen.

Initiatief: De gemeente vindt het landhuis te groot

Well juli 2012 - De in Belgie woonachtige familie Kerstens-Pennings wil op het perceel bij het Leukermeer in Well een landhuis met appartementen, museum en bospark bouwen. De Gemeente Bergen heeft belangstelling, maar vindt het op dit moment nog te grootschalig.

In het landhuis aan de Vossenheuvel in Well zouden zeven appartementen en een penthouse gerealiseerd moeten worden. Het penthouse en twee appartementen wil de investeerder samen met zijn vrouw en kinderen betrekken. De vijf overgebleven appartementen willen ze verhuren.

Om het gebouw ook toegankelijk te maken voor de gemeenschap wil de familie in de rechtervleugel van het gebouw, het koetshuis, een museum realiseren. "Bedoeld voor archeologische vondsten, onze eigen collectie antieke schilderijen, alsook voor exposities van kunstenaars van buiten. Mia Ummethum uit Well gaat daarop toezien", vertelt een woordvoerder van de familie.

Daarnaast willen ze aan de voorzijde van het landhuis een bospark aanleggen, dat op gezette tijden geopend is voor het publiek. Een congiërge die in een bedrijfswoning bij het landhuis moet komen te wonen, gaat daarop toezien.

De realisatie van het museum plus de andere voorzieningen voor de gemeenschap kosten de familie 640.000 euro. dat wil de familie helemaal uit eigen zak betalen. "Volgens ons wordt het hiermee een uniek plan voor de gemeenschap. Een nieuw museum bouwen zonder subsidies is er tegenwoordig niet zomaar bij".

Toch wil de gemeente vooralsnog niet meewerken aan de plannen van de investeerders. Volgens Bergen is het gebouw dat de familie wil neerzetten buitenproportioneel groot. "Met een breedte van ruim zestig meter is het gebouw zelfs groter dan Paleis het Loo in Apeldoorn", stelt de gemeente, die liever een gebouw ziet met 'passende proporties' voor het toeristisch-recreatieve gebied.

Daarnaast mogen er van de gemeente op de bewuste locatie geen permanente woningen komen, maar enkel een bedrijfswoning of luxe verblijfsaccomodaties.

De familie vindt de reactie van de gemeente "erg jammer", maar wil wel onderzoeken of de plannen kunnen worden aangepast, bijvoorbeeld door de appartementen te schrappen. "Voor ons gaat het ook niet om winst te maken, maar vooral om een mooi woonverblijf te creëren. dat we daarnaast iets voor de gemeenschap kunnen realiseren, is een mooi extra pluspunt. Maar we willen niet telkens teruggestuurd worden naar de tekentafel. Als dat de bedoeling is, laten we het object nog liever zoals het is."

 

Overige berichten

- Ziekenzondag 2019 Zonnebloem Afd. Well-Wellerlooi
- Gezocht: Wellse zangers en zangeressen!
- menvereniging Maasduinen uit Bergen e.o. organiseert toertocht
- Jaarlijkse Picknick Zonnebloem
- Rondleiding Historische Molenroute Well
- Gerestaureerd muurreliëf voormalige kleuterschool ’t Joertsenest heeft nieuwe plek.
- Weekendafsluiting Koninginnebrug N270
- Doe mee aan de fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal
- Gerestaureerd muurreliëf voormalige kleuterschool De Joertsenest krijgt nieuwe plek.