Explosieven gevonden in Wanssum

Publicatiedatum: 31-03-2017

Granaten door EODD tot ontploffing gebracht.

 

Ter voorbereiding op de realisatie van de rondweg en de hoogwatergeul van Wanssum is in februari gestart met onderzoek naar niet gesprongen explosieven. De afgelopen weken zijn daarbij verschillende granaten gevonden. De explosieven zijn vanmiddag door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Voor de uitvoering van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum moet het hele projectgebied onderzocht worden op mogelijke explosieven. Dat onderzoek duurt nog zeker tot november van dit jaar.

Onderzoek niet gesprongen explosieven

Het onderzoek naar niet gesprongen explosieven begint met detectie van de ondergrond. Dit gebeurt door een wagen met een aanhanger die voorzien is van meetapparatuur. Hiermee kan tot 4 meter onder het maaiveld metaal worden gedetecteerd. De uitslag van dit onderzoek wordt geanalyseerd en indien nodig worden de objecten handmatig of met een beveiligde kraan uit de grond gehaald.

Als er sprake is van munitie dan wordt het object in een speciale bunker opgeslagen en uiteindelijk onschadelijk gemaakt. Bij substantiële hoeveelheden of direct gevaar wordt daarvoor de Explosieve Opruimingsdienst Defensieopgeroepen.

De explosieven die in de weerd van Wanssum en de rondweggevonden zijn, zijn ter plaatse tot ontploffing gebracht. Het betrof verschillende soorten kleinere granaten en 2 Russische 10-ponders.

Verwachting

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat de hele Maasoever een hoge verwachting heeft van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog, omdat er langs de Maas stevig gevochten is. Mogelijk te treffen munitie varieert van hand- en geweergranaten tot raketmotoren. Op basis van het vooronderzoek wordt nu het hele gebied verder onderzocht en vrij gemaakt van munitie, zodat de gronden vrijgegeven kunnen worden voor de werkzaamheden.

 

Overige berichten

- 4 mei herdenking op de Hamert
- Gratis T-shirt voor Nijmeegse Vierdaagse lopers uit gemeente Bergen
- Bootreis met de Zonnebloem
- Ontmoetingspunt Well: Wellse winkeliers en ondernemers (2)
- AFSLUITING N271 weekend 12-16 april
- Koningsdag 2024: Opening Rotonde
- Prachtige Docu 'Dorp vol bloemen' op filmkanaal Archief Well
- Jaarlijkse Bingomiddag Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Presentatie Archief Well: Wellse winkeliers en ondernemers
- Hommage aan de bomen.
- Nieuwe locatie kermis Well
- Herdenkingsdienst goed bezocht
- Column Pierre Linssen: Voortgang Rotonde Well
- Herdenkingsdienst Wellse oorlogsslachtoffers
- Ontmoetingspunt Well: Ennen hieële del kèèls uut Well