Ons dörpke Well

Evenementen

Kermis

Het laatste weekend van augustus, tegenwoordig van vrijdag t/m dinsdag, viert Well haar jaarlijkse kermis op en rondom het plein in de Grotestraat en natuurlijk in de diverse dorpscafés. De kermis (kerkmis) werd in vroegere jaren gehouden rond het feest van St. Vitus, de patroonheilige van ons dorp. Maar omdat het in juni een drukke tijd is met de oogst binnenhalen en andere werzaamheden, heeft men dus de kermis verplaatst naar de laatste zondag van augustus. Lees HIER alles over de Wellse kermis en bekijk de vele foto's.

 


 

Vastenaovend - Carnaval

Sinds 1959 wordt in ons dorp georganiseerde Carnaval gevierd. In dat jaar werd "de Maasjoerts" opgericht. Joerts is het Wellse dialectwoord voor mus. Deze vereniging heeft ook een aparte Jeugdafdeling met een eigen bestuur en eigen programma. Op de jaarlijkse Prinsenbals worden de Prins, de Jeugdprins en Jeugdprinses gepresenteerd met hun Adjudanten.

Programma in het kort.

Op de elfde van de elfde wordt het seizoen geopend en de Maasjoertsvlag gehesen. Het weekend hierna zijn er twee Zittingsavonden met artiesten van eigen bodem.

Carnavalsvrijdag ontvangt de Prins het eerste exemplaar van zijn lijfblad, dat daarna huis aan huis verkocht wordt. Zatrdagmiddag wordt de Maasjoerts gehesen en gaat men naar Nieuw Bergen voor de Sleuteluitreiking. Daarna volgt de Prinsenreceptie. Op zondagmiddag trekt er een grote optocht met jeugd, eenlingen, groepen en zelfgemaakte praalwagens door het Maasjoertsenrijk, waarna 's avonds de prijzen bekend gemaakt worden door de jury. Op Carnavalsmaandag trekt er door de donkere straten de Well-Lichtoptocht. Sinds 1975 viert de bevolking ook Boerenbruiloft op Carnavalsdinsdag. Het Boerengezelschap wordt op het Prinsenbal bekend gemaakt.  CV Jeugdcarnaval organiseert tijdens het Carnaval o.a. Sneuzel- en Kriebelbals en een Jeugdboerenbruiloft.

Ga verder naar:

De hele geschiedenis met oude foto's van het Wellse Carnaval

Website van CV de Maasjoerts


 

Kindervakantiewerk Well (KVW)

Dit evenement staat onder leiding van de Werkgroep Buitenschoolse Activiteiten

Het kindervakantiewerk is bedoeld voor alle Wellse kinderen, ook voor hen die niet in Well op de basisschool of OKI zitten. Kinderen van 
3 jaar (per 01-07) en ouder mogen deelnemen. Het KVW wordt georganiseerd op het "Evenemententerrein” aan de Wezerweg. Elk jaar is er een ander thema. Op zondag wordt gestart met een grote rommelmarkt, inclusief vermaak voor de kinderen, muziek en eet & drinkgelegenheden. 

Dankzij de inzet van veel ouders en andere vrijwilligers is dit jaarlijks gebeuren voor de kinderen een groot feest. De allerkleinsten en de allergrootsten krijgen aan de leeftijd aangepaste activiteiten. Maar liefst 15 groepen doen ieder jaar mee, met aan kop leiding en hulpleiding. In totaal zijn dit meer dan 500 personen, wat neerkomt op 1/5 van de hele Wellse bevolking. Op het gevarieerde programma staan: o.a. klootschieten bij Putjesberg - huifkartochten - kabelbaan - luchtkussen - zwembad - knutselen en tot slot een grote eindvoorstelling  op donderdagmiddag om 14.00 uur, waar alle groepen hun acteertalenten laten zien.

Website KVW 

Historie KVW

2016
Dit jaar is het Kindervakantiewerk van 31-07 t/m 04-08. 

 

Buurttoernooi

In 1980 startte de Wellse voetbalvereniging E.W.C.'46 met een toernooi waarin de buurten en oud Wellenaren tegen elkaar konden voetballen om een wisselbeker. Dit toernooi was een groot succes en wordt sindsdien jaarlijks op Pinksterzondag gespeeld. Later werd er niet alleen gevoetbald, maar is ook beachvolleybal en tennis toegevoegd. Er wordt zowel door mannen als vrouwen deelgenomen aan het Buurttoernooi. Sportiviteit en gezelligheid staan tijdens en na de wedstrijden voorop. Voor de jeugd zijn er speciale voetbalwedstrijden en diverse attributen aanwezig om zich te vermaken.

Website E.W.C.'46


 

VKS

Verenigingskoningschieten

In 2010 heeft het St. Antoniusgilde het verenigingskoningschieten (VKS) geintroduceerd. Dit ter gelegenheid van het 575 jarig bestaan. De reacties op dit eerste feest waren zo positief, dat besloten is dit een jaarlijks terugkeerd evenement te maken. Het VKS vindt plaats op de eerste zaterdag na Hemelvaartsdag.
Wellse teams (verenigingen, buurtschappen, vriendengroepen enz.) mogen die dag met elkaar strijden om het koningschap. Net als bij het traditionele koningschieten bij gilden, wordt ook hier door de teams met de gildebuks op een houten vogel geschoten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van affuiten en kogelvangers. De persoon die de laatste resten van de houten vogel naar beneden schiet gaat door naar de finale ronde. In die finale strijden de koningen van alle teams om de titel verenigingskonging.
Om meer wedstrijdelementen te hebben, werd een jaar later het vogelknuppelen toegevoegd. Bij het 'knuppelen' is het de bedoeling om de vleugels, kop en staart van de houten vogel te knuppelen. Klinkt eenvoudig, echter deze vogel staat echter op een paal van 5 meter hoog! Voor de jeugd tot 16 jaar is er een vaste opstelling voor het schieten met de luchtbuks. Onder begeleiding mogen zij individueel schieten op de kaart. En voor de kleintjes staat er de hele middag een luchtkussen.

 

Well-Lympics

Deze zeskamp met telkens een ander thema wordt sinds 2014 jaarlijks georganiseerd door een speciale groep van Re-Quest.

In 2015 was het thema Wild-West en hebben er 30 teams deelgenomen aan deze spetterende, uitdagende doch zware zeskamp.  Teams afkomstig uit Groningen, de Achterhoek, Wellerlooi en natuurlijk Well. Van 11:00 tot 17:00 werd het uithoudingsvermogen van de teams op de proef gesteld, met spellen als: De stormbaan, rodelbaan, pullenrace, trekker trek en natuurlijk de rodeo stier. Door de diversiteit aan spellen was kracht niet bepalend voor een hoge score. Vooral behendigheid, tactiek en conditie waren ingrediënten voor succes.

De komende zeskamp is op 18 juni 2016 met als thema Well-Lympics of the Carribian

Well-Lympics heeft een Facebook site


 

Volksdub

Dit is een jaarlijks terugkerend weekend evenement waarbij autobezitters uit de Volkswagengroep met trots hun getunede auto showen. Volksdub wordt gehouden op Evenemententerrein "Het Knikkerven".  Bekijk voor meer informatie: www.volksdub.nl

 

 


 

Wandel 4 daagse Bergen

Vanaf 2014 wordt deze jaarlijkse wandeltocht georganiseerd. De tocht gaat door vier kerkdorpen in de gemeente Bergen, waaronder Well. De verschillende afstanden (2,5 – 5 – 10 – 15 km.) zorgen ervoor dat iedereen, jong en oud, mee kan doen en kan genieten van het samen wandelen en van al het moois wat de gemeente Bergen te bieden heeft! Met diverse rustplaatsen, amusement en gezellige muziek. In 2016 vindt deze tocht plaats van 6 t/m 9 juli. Meer info: Wandel4daagsebergen


 

Belevingstocht Well

Een commissie, bestaande uit leden van Re-Quest Well en Stichting Archief Well, is begonnen met de organisatie van een nieuwe Belevingstocht over de geschiedenis van ons dörpke Well.
Vorig jaar was er grote interesse voor deze tocht die toen in het teken stond van 70 jaar bevrijding. Ruim 200 deelnemers trokken door Well, gedeeltelijk te voet, gedeeltelijk in leger-jeeps. De tocht was een mooi hoogtepunt van de herdenkingsdag en oogstte veel lof van de deelnemers.
Omdat het iedereen goed beviel leek het  Re-Quest een goed idee om weer een mooie tocht te organiseren voor de Wellse gemeenschap. Re-Quest Well is een team jongeren dat jaarlijks activiteiten organiseert voor o.a. de jeugd en jongeren van Well en omstreken. Stichting Archief Well werd gevraagd om medewerking te verlenen. 

09-09-2016
Natuurlijk zal de invulling dit jaar anders zijn, maar het belooft wederom een fantastisch mooie tocht te worden over de geschiedenis van Well in een modern jasje gegoten. De Belevingstocht zal plaatsvinden op vrijdag 9 september, schrijf dit dus allemaal in de agenda!
Hou t.z.t. de Wellse websites in de gaten voor meer info. Er zal ook een Facebookevenement aangemaakt worden waarop informatie zal verschijnen.
Kortom, wil je iets leren over de Wellse geschiedenis en daarnaast een leuke, gezellige avond hebben, kom dan naar de Belevingstocht 2016, een happening voor jong en oud!


 

MCV is een modelvliegclub, opgericht in 1972. Het terrein van Model Club Venus grenst aan het Evenemententerrein Knikkerven. Deze active vereniging  houdt jaarlijks een fly inn - open dag waar jong en oud kunnen genieten van deze spectaculaire tak van sport. In 2016 wordt de 12e open dag gehouden op zondag 10 juli. Op 19 juni 2016 is er vaderdagvliegen, waar geïnteresseerden mogen vliegen met een lesvliegtuig (10:00-17:00 uur) 

Uitgebreide info staat op de website van MCV