Oude Wellse straatnamen op nieuwe borden

Publicatiedatum: 23-07-2020

Onze dorpskern heeft naast de huidige borden nieuwe straatnaamborden gekregen.

Het zijn nieuwe bordjes met straatnamen uit lang vervlogen tijden erop. 

Tijdens hun onderzoek naar de oudere panden in de Grotestraat kwamen Ronald van Broeckhuysen en Michel Stevens vaker dezelfde oude benamingen voor de huidige straten tegen in aktes en documenten uit de 17e, 18e en 19e eeuw.

Zo heette de Grotestraat vroeger Gemeyne Straet. De straat van de gemeenschap, waar iedereen gebruik van kon maken. De Hoenderstraat was altijd al Hoenderstraat, hooguit anders geschreven, net zoals de Nicolaasstraat. Alleen is er nu onder de oude straatnaam een verklarende tekst gezet waarom de straat zo genoemd werd. Ook wanneer er sprake was van verschillende benamingen is dat erbij gezet. Zoals in het geval van de Pastoorsstraat. Er zijn oude documenten die reppen van het Gemeyne Straetje (als zijstraat van de Gemeyne Straet), weer andere van het Wheemstraetje of Wheemsche Straetje. Wheem is een oud woord voor pastorie.

Eén straat die tegenwoordig geen naam meer heeft, kreeg alsnog een bord met een vroegere benaming erop: het straatje van het kermisplein naar de vroegere loswal. Dat werd in de 19e eeuw in de volksmond het Beckersstraatje genoemd, naar twee generaties Beckers op Grotestraat 37, die het beroep van gemeenteontvanger hadden. Zelfs 'n "pad" kreeg een bord: het steegje tegenover Walaria naar de Maas: in schepenbank aktes het Kerstraetje genoemd (ker = kar). Ook hier worden latere benamingen genoemd:  Kesselsstraatje, Jansstraatje en 't Strötje.

Het idee van Ronald van Broeckhuysen om nieuwe borden met de oude benamingen plus uitleg op te hangen, kreeg 22 juli zijn beslag. Archief vrijwilligers Hans Derks en Michel Cornelissen bevestigden de borden aan de gevels onder toeziend oog van bestuursleden van het archief. Mede dankzij de goedkeuring van de bewoners van de panden waaraan de borden bevestigd zijn en niet te vergeten de financiële steun van de 'Vrienden van Archief Well' kon dit initiatief gerealiseerd worden. De onkosten waren bijna € 400,- 
Zo heeft "het stedeke Well", net als b.v. Venray en Venlo, mooie bruine borden met vroegere namen bij de al bestaande straatnaamborden gekregen, om onze Wellse historie ook zichtbaar te maken.

 

Hans Derks, Ronald van Broeckhuysen en Michel Cornelissen.

 

't Strötje naar de Maas.

 

Aan de gevel van Grotestraat 19.

 

Bewoner van het pand Jan Groenen.

 

Aan de gevel van de voormalig kapelanie.

 

Michel Stevens (Archief Well) en bewoner Herman Stevens.

 

Ger Peters (Archief Well) en bewoonster Marie Louise Stevens.

Overige berichten

- Bloemrijke dijken, het nieuwe fleurige landschap in Well? In Nederland?
- Nieuwe opvang voor zwerfdieren
- Ontmoetingspunt Well
- GDWW
- Iedereen direct informatie bij een noodsituatie: ook aan de grens
- De Wensambulance bij de Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Column Pierre Linssen: Ruim 31 jaar later …
- Vernieuwde GroenBlauw schoolplein van de Vitusschool
- Jubileumconcert Jeugdorkest
- Update Wellse kermis
- KVW Well: opgeven is vanaf nu mogelijk
- Goede Doelen Week Well in de startblokken
- Expositie DE OPKOMST, GLORIE en EINDE van VC TORNADO WW.
- gezamenlijk duurzaam sportpark.
- Een bijzondere dag: Verbonden door vriendschap