UPDATE 8-12! : Glasvezel in Well: schrijf nu in. (voor 17 december 2018)

Publicatiedatum: 09-12-2018

Gemeente Bergen, Provincie Limburg, LLTB en MKB Limburg zijn verheugd en ondersteunen het initiatief, dat binnenkort de aanleg voor glasvezel in gemeente Bergen realiseerbaar lijkt.

Glasvezel in de gemeente Bergen Inschrijven voor Glasvezel Buitenaf of voor Limburg Glasvezel? Een onafhankelijke advies van de glasvezel ambassadeurs uit de gem. Bergen

Inleiding

Gemeente Bergen, Provincie Limburg, LLTB en MKB Limburg zijn blij dat binnenkort de aanleg van glasvezel in de gemeente Bergen realiseerbaar lijkt. Glasvezel Buitenaf wil glasvezel gaan aanleggen in de buitengebieden. Buitengebied betekent hier: een adres waar GEEN Ziggo aansluiting (zg. kabel) ligt. Recent heeft zich ook een tweede belangstellende partij gemeld: Limburg Glasvezel. Zij willen glasvezel in zowel de kernen als ook in de buitengebieden aanleggen. Dat kan verwarring geven. Sommige inwoners weten nu niet meer wat te doen.

Ons onafhankelijk Advies

Nu (voor 17 december 2018) inschrijven voor Glasvezel Buitenaf. Later beslissen over de andere aanbieder. Bij recente voorlichtingsavonden werd deze mening door bijna alle aanwezigen gedeeld.

Hoe zijn we tot dit advies gekomen?

We moeten in ieder geval voorkomen dat er GEEN glasvezel wordt aangelegd. Met name voor de inwoners van het buitengebied zou dat een rampscenario zijn: Geen snel en betrouwbaar internet leidt tot een onwerkbare situatie. Minimaal MOET één van de partijen slagen en als ze allebei slagen, hebben we een luxe probleem. Dan valt er wat te kiezen en dat is nooit slecht.

Glasvezel Buitenaf legt glasvezel aan in de buitengebieden, nog niet in de woonkernen. Zij zijn daarbij heel succesvol gebleken. Bijna alle projecten slagen binnen korte tijd. Voor dit project geldt een voorwaarde, dat 50% van de 2375 adressen in het buitengebied van Noordoost Limburg zich moeten aanmelden ………. en wel

VOOR 17 december 2018

Die 50% is naar onze mening realistisch en haalbaar.

De gemeente Bergen alleen al levert 906 van de 2375 adressen. De inwoners van Bergen, Afferden, Siebengewald, Well en Wellerlooi bepalen daarom voor een belangrijk deel of het project al of niet gaat slagen.

De totale kosten (vastrecht aansluiting) bedragen € 17,50 per maand (afkopen van vastrecht kan, maar dat zouden we nu nog niet adviseren) + de kosten van het gekozen pakket (Internet/TV/bellen). Meestal ben je straks niet duurder uit (soms zelfs goedkoper) dan in de huidige situatie, maar je krijgt er glasvezel en een sneller internet voor terug. Het abonnement loopt minimaal 1 jaar en daarna kun je altijd opzeggen. Aan vastrecht heb je dan € 210 betaald.

Als je je wilt aanmelden ga dan naar www.helloworldglasvezel.nl of bel 088 22 66 94. Je kunt hier ook alle informatie krijgen over de verschillende abonnementen. Doet dit dus wel voor 17 december 2018!

Limburg Glasvezel gaat binnenkort beginnen met een wervingscampagne. Zij willen glasvezel aanleggen in de buitengebieden EN in de woonkernen. Hun inschrijvingstermijn loopt tot 30 juni 2019. Dus nog tijd genoeg. De voorwaarde voor aanleg door Limburg Glasvezel is, dat minimaal 30% van de adressen (kernen + buitengebied) mee gaan doen. Vanuit de woonkernen denkt men dat de animo minder zal zijn, omdat de kernen nu een goed alternatief (kabel) hebben met bestaande Ziggo. Limburg Glasvezel gaat uit van minimaal 20% deelname in de woonkernen, 70% deelname in het buitengebied, en samen op minimaal 30% deelname.

Wij vinden een deelname drempel van 70% in de buitengebieden best hoog. Veel van de aanwezigen op sommige info avonden vroegen zich af of dit haalbaar is. Limburg Glasvezel blijft hier optimistisch over. Het voordeel van Limburg Glasvezel is, dat er geen vastrecht kosten worden berekend. Hun verdienmodel zit in een bijdrage, die zij van de providers krijgen. Als je dit vergelijkt, kom je inderdaad meestal goedkoper uit. Een ander voordeel is dat ook de woonkernen mee kunnen doen. Het nadeel lijkt ons de kans op succesvolle realisatie.

Op het moment dat er aanbieders voor Glasvezel komen zie je dat bestaande partijen zoals Canal Digitaal en de mensen in de buitengebieden met aanbiedingen gaan benaderen. Wij denken dat alleen glasvezel de toekomst heeft. Dus laat u dat niet beletten om deel te nemen aan de glasvezel projecten en let goed op met deze aanbiedingen.

De afweging

Wij vinden dat we niet op één partij moeten gokken, maar op allebei. Aanmelding voor Glasvezel Buitenaf speelt nu. Dus nu aanmelden, voor 17 december 2018. Aanmelden voor Limburg Glasvezel kan later, tot uiterlijk 30 juni 2019. ALS(!!) beide projecten door gaan EN(!!) je hebt je voor allebei aangemeld zou je het risico lopen om tijdelijk (maximaal 1 jaar) voor 2 abonnenten te moeten betalen. Dat zou een extra kostenpost kunnen zijn. Echter volgens de info avond van Limburg Glasvezel in Wellerlooi kun je nadat de glasvezel op je adres aangesloten is, het begin van je abonnement tot maximaal 1 jaar uitstellen. Zo heb je genoeg tijd om je andere aanbieder op te zeggen. Daarom denken we dat er niet/of nauwelijks overlap van abonnementen hoeft te zijn als iemand voor beide aanbieders in schrijft.

Conclusie 

  1. Inwoners van de buitengebieden meldt u nu (voor 17 december 2018) aan voor Glasvezel Buitenaf, grote kans dat glasvezel aanleg dan gerealiseerd wordt.
  2. Kies voor maandelijkse vastrecht bijdrage (niet afkopen).
  3. Kies een abonnement voor maximaal 1 jaar.
  4. Wacht op de campagne van Limburg Glasvezel. Als deze voor u goedkoper/beter zou zijn, meldt u eventueel ook hiervoor aan. Dit kan tot uiterlijk 30 juni 2019. Nog tijd genoeg.
  5. Wacht daarna af welke projecten gerealiseerd worden, 3 mogelijkheden:
  • Allebei de projecten mislukken: Grote pech, geen glasvezel in de gemeente Bergen. We hebben het dan niet goed gedaan. Een gemiste kans.
  • Een van de twee gaat door: De keuze is dan duidelijk, en er is glasvezel.
  • Alle twee de projecten gaan door: Je kunt altijd 1 van de aanbieders na een jaar opzeggen en de andere later in laten gaan. Er blijft dan altijd wat te kiezen, goed voor de concurrentie en glasvezel is gerealiseerd.

Namens de onafhankelijke glasvezel ambassadeurs uit de gemeente Bergen: Afferden (Stefan van den Oord), Bergen (Maurice Linders), Siebengewald (Paul Brons, Herman Janssen), Well (Ger Koch, Sjef Anderegg), Wellerlooi (Gaby Maarse).

Overige berichten

- Bloemrijke dijken, het nieuwe fleurige landschap in Well? In Nederland?
- Nieuwe opvang voor zwerfdieren
- Ontmoetingspunt Well
- GDWW
- Iedereen direct informatie bij een noodsituatie: ook aan de grens
- De Wensambulance bij de Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Column Pierre Linssen: Ruim 31 jaar later …
- Vernieuwde GroenBlauw schoolplein van de Vitusschool
- Jubileumconcert Jeugdorkest
- Update Wellse kermis
- KVW Well: opgeven is vanaf nu mogelijk
- Goede Doelen Week Well in de startblokken
- Expositie DE OPKOMST, GLORIE en EINDE van VC TORNADO WW.
- gezamenlijk duurzaam sportpark.
- Een bijzondere dag: Verbonden door vriendschap