Manon Kleijn

Manon Kleijn is een maatschappelijk betrokken jonge vrouw van 21 jaar oud uit Well. Al vanaf de Vitusschool is zij begaan met het lot van haar medemens. In groep 8 hield zij een spreekbeurt over kindsoldaten. Op de Middelbare school groeide haar drang om mensen te willen helpen. Ze deed research en kwam terecht bij ‘Stichting Via-Passiereizen’. Een Stichting die mensen motiveert om reizen te combineren met werken aan een vrijwilligersproject. Dat resulteerde in een reis naar Thailand, waarbij zij hulp bood aan o.a. vluchtelingen die door oorlogsgeweld een beperking opliepen. En later een reis naar Georgië, waarbij Manon o.a. een bijdrage leverde aan een vakantiekamp, waar kinderen uit achterstandsituaties een fijne vakantie konden beleven. Als student aan de HAN komt Manon in aanraking met Stichting STAN (Stichting Afghanistan Nederland) in Nijmegen. Deze stichting biedt maatschappelijke begeleiding aan mensen met een licht verstandelijke, psychische of sociale beperking en is gespecialiseerd in het ondersteunen van cliënten met een allochtone achtergrond. Manon regelde hier haar stage en wijdt nu zelfs haar afstudeerproject aan deze stichting.

Dit jaar wilde Manon haar steentje bijdragen aan het Syrische vluchtelingenprobleem! Via Facebook ontdekt zij ‘Stichting Help Syrië’ in Deventer; een initiatief van een in Syrië geboren Koerd die opgroeide in Nederland. Hij verzamelt, in samenwerking met vrijwilligers, kleding en andere benodigdheden voor Syriërs in vluchtelingenkampen die aan de Syrische grens gelegen zijn en regelt tevens het transport daar naar toe. Manon meldde zich aan als vrijwilliger en ging afgelopen april mee op één van de transporten. Hieronder haar verhaal:

‘Vanuit het Turkse Mardin reden we naar Irak. Enkele honderden meters van ons vandaan zie je de Syrische grens. Indrukwekkend! Je bent zo dichtbij een land dat verscheurd wordt door oorlog en geweld. Een land waarin families met kleine kinderen hun huizen en alles wat hen dierbaar is achter moeten laten, om hun veiligheid enigszins te kunnen garanderen. Het aanzicht van de Syrische grens gaf mij nòg meer moed om de gevluchte burgers te helpen. Na een halve dag rijden, kwamen we eindelijk aan op plaats van bestemming: het vluchtelingenkamp op Iraaks grondgebied, dicht gelegen aan de Syrische grens. Ik verbleef bij een echtpaar dat vroeger ook gevlucht was en zich nu inzette voor nieuwe vluchtelingen. Ze hadden het niet breed en toch deelden ze hun huis met ons! De gastvrijheid en de zorgzaamheid is enorm onder deze mensen. De dagen die volgden bestonden uit het verplaatsen, sorteren en uitdelen van kleding. Een twintigtal lokale mannen hielp met sjouwen van alle bagage naar een centrale plek. Hier werden de zakken en dozen verdeeld in zeven stapels voor de zeven wijken van het kamp. Per wijk was er een lijst met mensen die het hardst de kleding nodig hadden. Deze kleding werd persoonlijk bij hen afgeleverd, zodat we zeker wisten dat het op plaats van bestemming terecht kwam. Het is schrijnend om te zien dat deze gastvrije en zorgzame mensen onder zulke erbarmelijke omstandigheden moeten leven. Afhankelijk zijn van hulporganisaties als ‘Stichting Help Syrië’. Iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan en deze stichting draagt daaraan bij! Helaas is het werk nog lang niet gedaan en heeft de Stichting dringend nieuwe kleding en goederen nodig, zodat er nòg meer mensen geholpen kunnen worden.’

Wanneer je een zak met kleding overhandigt en je ziet de glimlach die dan op hun gezicht verschijnt, dan weet je: Ja, dáár doe ik het voor! Dus, als jij je ook bekommert om deze mensen en nog kleding en schoenen over hebt, bezoek dan de website van ‘Stichting Help Syrië’. Het dichtstbijzijnde inzamelpunt voor mensen uit de Gemeente Bergen is: Pastoor Vercoulenstraat 18, 5815 AL Merselo, tel: 0624 300302.

12volgende >