Column Pierre Linssen: Eerbetoon aan Thea Peeters-Rutten

Publicatiedatum: 30-06-2023

Lang geleden heb ik bij diverse Wellse tuinders en landbouwers mijn middelbare-school-centjes verdiend. Bij Thea (en Ton Peeters) heb ik niet enkel jaren in hun kas achter hun huis op de Hoenderstraat, maar ook op hun landerijen aldaar gewerkt en in ‘De Band’. Bonen, augurken en aardbeien plukken. In mijn schoolvakanties. Feitelijk bouwde ik er gedeeltelijk zelfs mijn huidig bestaan op. Ik heb heel erg veel aan Thea te danken.

Ongeveer 50 jaar later, op een prachtige zondagmorgen op 21 mei 2023, toen Petra en ik een lange fietstocht langs de Niers in Duitsland maakten, ontving ik een heel droevig bericht. Mijn vriend André Boom appte mij dit bericht om 11:18 uur:

“Pierre en Petra, helaas zeer slecht nieuws wat ik jullie moet meedelen. Tante Thea (Peeters) is overleden. 😢”

Het overlijden van Thea, in de nacht van zaterdag op zondag kwam als een spreekwoordelijke enorme donderslag bij heldere hemel binnen bij Petra en mij. Dit kon gewoonweg onmogelijk waar zijn!! Tijdens onze lange fietstocht bleef ze steeds onze begeleidster. Alles leek te vervagen van het andere zeer mooie nieuws wat we in die diezelfde nacht ontvingen van onze oudste zoon om 03:05 uur.

Het ter plekke gekanaliseerde riviertje de Niers, wat elders kronkelt door dromerige en lommerrijke landschappen, leek ineens oneindig en vreemde emoties overkwamen ons.

Wij hebben al ruim 50 jaar een sterke band met haar en Petra nog langer. Petra Rutten (een nichtje van Thea) poetste destijds in de winkel ‘De verse Groentetuin’ en hun huis. Voorheen noemden Thea’s zussen Mieke en Jacqueline de groentewinkel ‘de winkel van Sinkel’ en daarvan illustreert nog een foto uit ca. 1962 in het Archief Well.

Het was altijd goed vertoeven bij Thea en Ton, waarbij Thea ons als een soort van Moeder steeds verwende tijdens het werk met niet enkel thee of koffie, maar ook altijd met iets lekkers erbij. Een prachtige en onbezorgde tijd waarin het boerengroen floreerde en de talrijke vogelsoorten hun hoogste lied zongen. Die tijd leek anders en misschien zelfs wel mooier dan nu.

Ik creëerde voor hen een bord in 1975 “Hier wônt ’t Boerebruudspaar” (het eerste boerenbruidspaar in Well). Dat donkerbruin gebeitst gestoomd beukenbord met witte blokletters circuleert overigens nog steeds. Thea heeft Petra en mij in 1977 een beetje ‘gekoppeld’ in café-zaal-Walaria en ons gevraagd of we zo-nu-en dan wilden oppassen op
hun kinderen Joop en Dorianne. En zo gebeurde het. Verliefd, verloofd en gehuwd met als resultaat drie prachtige kinderen waarvan de oudste inmiddels 36 jaar is en die ons die nacht dus een erg mooi bericht appte.

Als Thea ergens hulp bij nodig had, hielpen we haar heel graag op allerlei gebied en andersom was dat ook zo. En wij waren bij lange na niet de enigen. Ze kreeg hulp van velen die haar vaak bezochten. Ook wij liepen vaker ‘zomaar’ binnen en dan liepen we de gezelligheid altijd tegemoet. Iets van een ‘zoete inval’ waarbij iedereen koffie of thee kreeg met iets lekkers erbij. Wat vroeger was, was er nog steeds. Na meer dan 50 jaar. Ergens in oktober 2020 vroeg ze mij of ik Piet van Osch nog kende. Dat ontroerde mij. Hij was ongetwijfeld mijn lievelingsmeester die ‘met onze klas meeging’ en zo kregen wij als jochies les van hem op de 3e – 4e en 5e klas. Spontaan belde ik hem op, nadat Thea mij liet weten waar hij woonde.

We wisselden gegevens uit en hij mailde me op 19 november 2020 en we zagen elkaar in Well op 21 juni 2021, waarbij we samen Thea bezochten en oude herinneringen ophaalden.  

Ik schreef er in september 2021 een blog over in de site van ‘WellaandeMaas’.

Thea, je bent bij ons. Diep in ons hart. Nooit zullen we jou vergeten. Mogelijk zouden Petra en ik zonder jou nooit getrouwd zijn bijna 42 jaar geleden. Hadden we nooit onze drie prachtige kinderen gekregen. Thea… het is heel bijzonder. Het is mogelijk dat je overleden bent op het moment dat Petra en ik voor het eerst Oma en Opa werden van onze mooie kleinzoon Ivar. Het bericht van onze zoon op 21 mei 2023 om 03:05 uur. Waarschijnlijk was Ivar zonder jou nooit geboren. Dank je wel voor alles, voor de bloesem in ons leven.

Dank aan met name Joop, Dorianne en pastoor Bernhard Clemens. 

Dank voor de complimenten die ik van jullie, naast vele Wellenaren mocht ontvangen voor dit eerbetoon aan Thea Peeters-Rutten wat ik tijdens de Eucharistieviering op zaterdag 27 mei 2023 om 10:30 uur in de St. Vituskerk te Well voorgelezen heb. Het leven gaat door, in onze harten en buiten onze harten om het leven vervolgens in onze harten steeds weer opnieuw in te sluiten:

 

Overige berichten

- Expositie DE OPKOMST, GLORIE en EINDE van VC TORNADO WW.
- gezamenlijk duurzaam sportpark.
- Een bijzondere dag: Verbonden door vriendschap
- 4 mei herdenking op de Hamert
- Gratis T-shirt voor Nijmeegse Vierdaagse lopers uit gemeente Bergen
- Bootreis met de Zonnebloem
- Ontmoetingspunt Well: Wellse winkeliers en ondernemers (2)
- AFSLUITING N271 weekend 12-16 april
- Koningsdag 2024: Opening Rotonde
- Prachtige Docu 'Dorp vol bloemen' op filmkanaal Archief Well
- Jaarlijkse Bingomiddag Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Presentatie Archief Well: Wellse winkeliers en ondernemers
- Hommage aan de bomen.
- Nieuwe locatie kermis Well
- Herdenkingsdienst goed bezocht