Column Pierre Linssen: Vakantie 2023! Een vakantie met herbesef.

Publicatiedatum: 23-09-2023

“De zomer van 2023 is wereldwijd met afstand de heetste zomer die ooit is gemeten. Dat meldt het Europese klimaatinstituut Copernicus woensdag.”

Zo vermeldde NU.nl dit tijdens onze vakantie in Umbrië (Italië) toen ik dit las. ‘De heetste zomer wereldwijd’ en hoe vaak hebben we dat jaar na jaar al vernomen? De temperatuur in Assisi was onze eerste 9 dagen steeds rond de 40 graden Celsius met geen wolkje aan de lucht.

Tijdens onze vakantie viel er in Well 85 mm. regen en bleek het ‘slecht’ weer te zijn. Hoewel we veel zon en flinke temperaturen beleefden, vroeg ik mij heel even af of wij geen slecht weer hadden? Maar we wenden vrij snel aan de temperatuur en genoten alweer van een prachtvakantie.

Maar toch, vorig jaar verbleven we hier in Nijkerk bij onze dochter die elders op vakantie was. Misschien was die vakantie wel de mooiste vakantie die we in jaren beleefden. Er is in Nederland zoveel moois te zien en door onze kinderen die hier verspreid in ons kikkerlandje wonen, beleven wij dat. Ik wist dat uiteraard al veel langer tijdens mijn werkperiode als accountmanager toen ik kriskras door de Benelux en in Duitsland reisde om werk binnen te halen.

Ook in 2021 vonden we onze vakantiebestemming redelijk dichtbij: In de ‘Rheingau’, die ergens begint op ongeveer 220 kilometer afstand. Een adembenemend mooie omgeving en toch wel wat betaalbaarder dan hier in Nederland. Oude kloosters en kastelen vormen er een harmonisch onderdeel van het wijnlandschap. Over een lengte van 120 kilometer loopt de Rheingauer Riesling Route door de mooie wijndorpen. 

Toch vroegen we ons ook nu weer af waarom we nog zo ver weg gaan? Ik ben geschrokken van het verkeer wat de laatste jaren dramatisch toe is genomen. Niet eerder heb ik zoveel wegverkeer gezien. De airco’s in Italië en alle zuidelijke landen draaien op volle toeren en stoten nogal wat warmte uit. We vergassen onszelf in de talrijke files en willen in plaats hiervan snel ter plekke zijn met luchtvervuilende vliegtuigen.

Misschien dat deze vakantie in Assisi voor mij weer een kantelpunt was. Hoewel er tal en steeds meer mensen beseffen wat er werkelijk aan de hand is met ‘ons Aards paradijs’ blijven we er een steeds grotere vuilnisbelt van maken. Een veel en veel te grote groep wil het gewoonweg niet inzien.

Economische belangen blijven gewoonweg prevaleren boven een gezond leefklimaat.
We gaan verder met onze gektes zoals bijvoorbeeld dit bootje ‘Icon of the seas’ te scheppen of wat te denken van dit bouwwerk ‘The Line’ met een lengte van 170 kilometer en een hoogte van 500 meter?

Duur oorlogsmateriaal is blijkbaar nodig om ‘machtsevenwicht’ te bewaren en dit is wat de mens doet. De lemming-achtige mens volgt mensen vrijwillig zoals Trump en Baudet.

In het bloed van Nederlandse boeren worden verhoudingsgewijs veel bestrijdingsmiddelen aangetroffen en huisstof op boerderijen bevat maar liefst 144 soorten landbouwgif.

En mensen wuiven het weg. Hoewel ik al veel eerder (tot op zekere hoogte) geaccepteerd had dat mensen gewoonweg zo zijn, beleefde ik dat besef in deze vakantie heel sterk. Contemplatie. Sterker hervonden in het Assisi van Franciscus. Prachtig en erg jammer. Ambivalentie en acceptatie. Lastig.

Hulde aan alle mensen die zich blijven(d) inzetten voor een gezondere en dus betere wereld. Want daar begint het. Bij het gezonde verstand wat aanzet tot een gezondere wereld. Hulde aan de klimaatactivisten die vreedzaam protest voeren. Het blijven voor mij heldinnen en helden. Mahatma Ghandi was een voorstander van actieve geweldloosheid als middels voor een revolutie en dat vind ik (bijvoorbeeld) in de volop grootste menigte van de demonstranten van Extinction Rebellion terug. Mensen van heel jong tot heel oud, van de minst opgeleide tot de zeer hoog opgeleide mensen. Gemêleerd. Respect! Persisteer.

Blijf andere mensen wakker maken:

We gaan zien hoe ‘verstandig’ de Nederlander zal zijn tijdens de verkiezingen 22 november 2023. En of onze overheid een andere naam gaat verdienen die eenvoudig te veranderen is door er simpelweg een hoofdletter R voor te zetten.

Voor de niet snappende lezer brengt ons dit naar het eenvoudige begrip ’Roverheid’. Of verdienden ze die naam al veel eerder daar ze van kale kippen blijven plukken?

 

Overige berichten

- De Wensambulance bij de Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Column Pierre Linssen: Ruim 31 jaar later …
- Vernieuwde GroenBlauw schoolplein van de Vitusschool
- Jubileumconcert Jeugdorkest
- Update Wellse kermis
- KVW Well: opgeven is vanaf nu mogelijk
- Goede Doelen Week Well in de startblokken
- Expositie DE OPKOMST, GLORIE en EINDE van VC TORNADO WW.
- gezamenlijk duurzaam sportpark.
- Een bijzondere dag: Verbonden door vriendschap
- 4 mei herdenking op de Hamert
- Gratis T-shirt voor Nijmeegse Vierdaagse lopers uit gemeente Bergen
- Bootreis met de Zonnebloem
- Ontmoetingspunt Well: Wellse winkeliers en ondernemers (2)
- AFSLUITING N271 weekend 12-16 april