Fietsroutes langs in WOII gecrashte vliegtuigen

Publicatiedatum: 18-04-2019

Inspiratie voor het project is het boek van voormalig Wellenaar Jacques Haumann die de persoonlijke verhalen optekende van in totaal dertien vliegtuigcrashes op het grondgebied van de gemeente Bergen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Regiovisie BGMM / WEEZE (Dld) 12-04-2019


Oud Wellenaar Jacques Haumann presenteerde in 2018 zijn boek: ‘Vliegtuigcrashes en noodlandingen WOII gemeente Bergen’
Zo ontstond bij hem het idee voor een crashroute in de gemeente Bergen en heeft dit bij deze gemeente aangekaart. In andere gemeenten zijn ook al crashroutes aangelegd.

Ontwikkeling


Dit idee is doorgelinkt naar en opgepakt door Projectbureau Regiovisie BGMM (Bergen, Gennep, Mook en Middelaar). Vanuit de Regiovisie BGMM zijn contacten gelegd met deze betrokken gemeenten en met de gemeente Weeze en Stg. Archief Well.

Vanaf begin dit jaar zijn alle betrokkenen begonnen met de uitvoering en ontwikkeling van dit project. 
De Provincie Limburg is ook betrokken als partner in het kader van ’Herdenken en Vieren 75 jaar bevrijding Limburg’.

Startpunt fietsroute


Het startpunt van de route wordt de Ontginningsweg in Bergen. Op deze locatie komt een monument in de vorm van een kunstwerk. Hier is een Lancaster bommenwerper neergestort en daarbij is de vleugel afgebroken en rechtop in de grond blijven steken. Er is gekozen voor een kunstwerk in de vorm van een afgebroken vliegtuigvleugel. Het kunstwerk wordt gemaakt door de kunstenaar Juul Baltissen uit Westerbeek. Hij maakt veelal werken uit ijzer en staal. 

Fietsroute


De fiets route, die door de vier deelnemende gemeenten voert, omvat 30 crashlocaties.


In Bergen zijn 14 crashgevallen bekend, waarvan bij 13 de volledige info. In Gennep 7 en in Mook 3. Bij 8 van de 10 zijn de exacte locaties bekend. In Weeze zijn 15 crashes, waarvan bij 4-5 crashes de info compleet is. Er wordt nog onderzocht om een zo compleet mogelijk overzicht te krijgen.
Gezien de uitgestrektheid van de crashroute BGMM en Weeze wordt nagedacht om de gehele route op te splitsen in 3-4 routes met ieder een begin - en eindpunt,die zoveel mogelijk via het bestaande fietsnetwerk voert. En ook grensoverschrijdend naar Duitsland.

Routekaart


Op deze routekaart komen speciale iconen tbv deze themaroute. Bij iedere locatie komt een bord met alle informatie van de crash. Momenteel wordt door het bureau Dimcoppen uitgewerkt in welke vorm.
Ook het kaartmateriaal met de route wordt op dit moment ontwikkeld.

Opening


De opening van het monument en de crashroute zal plaatsvinden in de periode dat Limburg is bevrijd: van 12 september tot 4 maart.

Financiering


Ter financiering van dit project is een beroep gedaan op de Provinciale subsidie in het kader van 75 jaar bevrijding en is positief gehonoreerd. De Regiovisie BGMM draagt bij met een substantiele bijdrage. Door de bijdrage van de gemeente Weeze krijgt dit project een bijzonder grensoverschrijdend aspect.

Bijdrage Archief Well


Archief Well draagt bij aan dit project door het ontwerpen van een educatief programma voor de bovenbouw van de basisscholen in de desbetreffende gemeenten. Ook is zij aanvrager van de subsidies en draagt verder bij in man-en vrouw uren.
 

Overige berichten

- De Paascolumn
- Fiets- en voetveer Blitterswijck-Wellerlooi in een nieuwe jas
- Ter inzage: jaarverslag Zonnebloem
- Webinar: ‘Rookmelders Redden Levens’
- Kennisloket voor passende zorg aan ouderen
- Dijken en hoog water Kasteelse hof info Waterschap Limburg
- Column Pierre Linssen: Het 'Niet willen weten'
- Stichting Leergeld De Stuwwal: 1 op de 13 kinderen in ons land leeft in armoede. Laten wij het daar eens over hebben
- Column Pierre Linssen: Toeval bestaat niet
- 75 (+1) jaar Vrijheid Vieren en herdenken in Well
- Dijkversterking Well: Kijk achter de Dijk
- Herdenking Wellse Oorlogsslachtoffers
- Column Pierre Linssen: De onbezongen taal van de muziek......
- Well in de sneeuw UPDATE 19-02-2021!
- Een aardigheidje voor onze Zonnebloemer'ers.