Fietsroutes langs in WOII gecrashte vliegtuigen

Publicatiedatum: 18-04-2019

Inspiratie voor het project is het boek van voormalig Wellenaar Jacques Haumann die de persoonlijke verhalen optekende van in totaal dertien vliegtuigcrashes op het grondgebied van de gemeente Bergen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Regiovisie BGMM / WEEZE (Dld) 12-04-2019


Oud Wellenaar Jacques Haumann presenteerde in 2018 zijn boek: ‘Vliegtuigcrashes en noodlandingen WOII gemeente Bergen’
Zo ontstond bij hem het idee voor een crashroute in de gemeente Bergen en heeft dit bij deze gemeente aangekaart. In andere gemeenten zijn ook al crashroutes aangelegd.

Ontwikkeling


Dit idee is doorgelinkt naar en opgepakt door Projectbureau Regiovisie BGMM (Bergen, Gennep, Mook en Middelaar). Vanuit de Regiovisie BGMM zijn contacten gelegd met deze betrokken gemeenten en met de gemeente Weeze en Stg. Archief Well.

Vanaf begin dit jaar zijn alle betrokkenen begonnen met de uitvoering en ontwikkeling van dit project. 
De Provincie Limburg is ook betrokken als partner in het kader van ’Herdenken en Vieren 75 jaar bevrijding Limburg’.

Startpunt fietsroute


Het startpunt van de route wordt de Ontginningsweg in Bergen. Op deze locatie komt een monument in de vorm van een kunstwerk. Hier is een Lancaster bommenwerper neergestort en daarbij is de vleugel afgebroken en rechtop in de grond blijven steken. Er is gekozen voor een kunstwerk in de vorm van een afgebroken vliegtuigvleugel. Het kunstwerk wordt gemaakt door de kunstenaar Juul Baltissen uit Westerbeek. Hij maakt veelal werken uit ijzer en staal. 

Fietsroute


De fiets route, die door de vier deelnemende gemeenten voert, omvat 30 crashlocaties.


In Bergen zijn 14 crashgevallen bekend, waarvan bij 13 de volledige info. In Gennep 7 en in Mook 3. Bij 8 van de 10 zijn de exacte locaties bekend. In Weeze zijn 15 crashes, waarvan bij 4-5 crashes de info compleet is. Er wordt nog onderzocht om een zo compleet mogelijk overzicht te krijgen.
Gezien de uitgestrektheid van de crashroute BGMM en Weeze wordt nagedacht om de gehele route op te splitsen in 3-4 routes met ieder een begin - en eindpunt,die zoveel mogelijk via het bestaande fietsnetwerk voert. En ook grensoverschrijdend naar Duitsland.

Routekaart


Op deze routekaart komen speciale iconen tbv deze themaroute. Bij iedere locatie komt een bord met alle informatie van de crash. Momenteel wordt door het bureau Dimcoppen uitgewerkt in welke vorm.
Ook het kaartmateriaal met de route wordt op dit moment ontwikkeld.

Opening


De opening van het monument en de crashroute zal plaatsvinden in de periode dat Limburg is bevrijd: van 12 september tot 4 maart.

Financiering


Ter financiering van dit project is een beroep gedaan op de Provinciale subsidie in het kader van 75 jaar bevrijding en is positief gehonoreerd. De Regiovisie BGMM draagt bij met een substantiele bijdrage. Door de bijdrage van de gemeente Weeze krijgt dit project een bijzonder grensoverschrijdend aspect.

Bijdrage Archief Well


Archief Well draagt bij aan dit project door het ontwerpen van een educatief programma voor de bovenbouw van de basisscholen in de desbetreffende gemeenten. Ook is zij aanvrager van de subsidies en draagt verder bij in man-en vrouw uren.
 

Overige berichten

- Goede Doelen Week 5 t/m 9 juni
- Column Pierre Linssen: Op 8 mei 2023 bereikte Well een historische mijlpaal op kasteel Well.
- In samenwerking met Vocal Group Joy presenteert Fanfare Nooit Gedacht : Oh, wat een jaar!
- Heitje voor een karweitje scouting Wellerlooi
- Gemeentekoningschieten 2023
- Zonnebloemloterij 2023
- Dorpsquiz 'Wette Well? Wette Nie?' een daverend succes!
- Amerikaanse studenten aanwezig bij plaatsing herdenkingspaneel WO2
- Column Pierre Linssen: Toekomstbestendige landbouw (in de toekomstige Groene Rivier Well)
- Ontmoetingspunt Well
- Bingomiddag van de Zonnebloem in de Buun
- Vraag het mantelzorgcompliment aan
- Voorbereidende werkzaamheden rotonde Well
- Inloopbijeenkomst Plannen Groene Rivier
- 𝗦𝘁𝗲𝘃𝗶𝗴 𝗦𝘁𝗮𝗮𝗻 𝗪𝗲𝗹𝗹 𝗲𝗻 𝗪𝗲𝗹𝗹𝗲𝗿𝗹𝗼𝗼𝗶