Koningschieten 2017

Publicatiedatum: 10-05-2017

De eerste zondag in mei staat voor alle gildebroeders en zusters vast in de agenda: dit is de dag waarop er geschoten gaat worden voor het koningschap! 

Dit jaar dus op 7 mei. Na de loting in clubhuis Vink, trok het bijna voltallige gilde richt de gaarde bij Kasteel Well om te bepalen wie de koning voor 2017-2018 zou gaan worden. Onder de leden bevinden zich twee kandidaten die voor de vijfde maal deze titel zouden kunnen bemachtigen. Zowel Herman Eikmans als Piet Zegers zouden met het behalen van een nieuw koningschap, uiteindelijk de titel ‘keizer’ kunnen krijgen. Deze ere-titel is, voor zo ver bekend, nog nooit behaald in de eeuwenoude geschiedenis van het Wellse St. Antoniusgilde!

Aangekomen op het schietterrein, worden de koningsvogels met klaroengeschal en tromgeroffel naar hun posities gehesen in de kogelvangers. Zoals gebruikelijk, wordt de vogel eerst ontdaan vaan vleugels en kop. De koningsvogel, vervaardigd door voorzitter Henk Reiniers, geeft zich echter niet snel gewonnen. De eerste vleugel valt pas na 52 schoten door het schot van Herman Eikmans. De rechtervleugel valt bij het 89e schot, gelost door Bas Peeters. Nadat Jan Hendrix bij het 113e schot de kop van de houten vogel schiet, is het de beurt aan de jeugd.

De vier jeugdleden willen allemaal graag de titel overnemen van de huidige jeugdkoning Wilco Reiniers. Met goed gerichte schoten, vallen er regelmatig stukjes naar onder. Maar ook deze jeugdvogel houdt goed stand. De spaninning onder deelnemers (en toeschouwers) neemt bij ieder schot toe als de romp van de vogel kleiner en kleiner wordt. Ieder schot is raak! Tot het verlossende schot en de laatste resten vallen. Het is Gijs Welbers die het jeugdkoningschild eind juni van Wilco zal overnemen.

Op deze middag schieten de volwassen ook enkele rondes op de wedstrijd wip, ten behoeve van het schutterskruis. Hier behalen Jan Wolters en Geert Zegers beide de hoogste score van 5 punten. Hier moest dus gekampt worden en beide wilde het zilveren schild graag winnen. Er waren dan ook diverse ronden nodig om een winnaar aan te kunnen wijzen. Helaas miste Jan 1 schot, waardoor Geert deze titel op zijn naam kon zetten.

Naast het schieten vind deze middag ook altijd het vogelknuppelen plaats. Op een 5 meter hoge paal wordt een houten vogel geplaatst, en door middel van een knuppel proberen de gildezusters delen van de vogel naar beneden te ‘knuppelen’. Een hele opgaaf om dit voor elkaar te krijgen… Echter is Eefke Eikmans hierin zeer getraind (op de beker prijkt haar naam al vele malen) en zij gooit al bij de eerste worp een vleugel en de staart naar beneden. Bij haar volgende beurt (8e worp) slaagt zij er ook in om de andere vleugel en de kop naar beneden te doen tuimelen. Hierna wordt de romp op scherp gezet (nietwaar Rene?!). En proberen de dames dit laatste deel van de vogel van de paal te knuppelen en hiermee de titel Knuppelkampioene te bemachtigen. Dit lukt bij de 22e worp door, hoe kan het ook anders, Eefke Eikmans! Volgens de aanwezig is het een unicum dat één persoon alle onderdelen van de vogel naar beneden heeft weten te halen.

Het zonnetje verschuilt zich deze middag achter de wolken. Maar de strijd om het koningschap gaat nu echt beginnen. Elf gildebroeders en twee gildezusters gaan voor de koningstitel in 2017. Net als de kop en vleugels, is ook de romp niet van plan het een gemakkelijke strijd te maken. Dan weer vallen er splinters naar beneden, dan weer een iets groter stuk. De vogel draait dan weer naar links, dan weer naar rechts. De sfeer is uitstekend en iedereen wordt aangemoedig om het verlossende schot te verrichten. En dan is het zover, bij het 309e schot splijt de kogel het laatste restje hout van de spil! Het Wellse gilde zal nog iets langer moeten wachten voordat het een keizer kan toevoegen aan haar geschiedenis, want het is René Eikmans die zich tot koning schiet!

René, Eefke en Gijs zullen zoals gebruikelijk worden ingehaald en geïnstalleerd op de laatste zondag van juni, tijdens een h.mis in de Wellse St. Vituskerk. Gevolgd door een receptie in ons gildehuis, Café Vink.  U bent van harte uitgenodigd om onze nieuwe koningen hier te komen feliciteren.

Overige berichten

- Ontmoetingspunt Well: Wellse winkeliers en ondernemers (2)
- AFSLUITING N271 weekend 12-16 april
- Koningsdag 2024: Opening Rotonde
- Prachtige Docu 'Dorp vol bloemen' op filmkanaal Archief Well
- Jaarlijkse Bingomiddag Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Presentatie Archief Well: Wellse winkeliers en ondernemers
- Hommage aan de bomen.
- Nieuwe locatie kermis Well
- Herdenkingsdienst goed bezocht
- Column Pierre Linssen: Voortgang Rotonde Well
- Herdenkingsdienst Wellse oorlogsslachtoffers
- Ontmoetingspunt Well: Ennen hieële del kèèls uut Well
- Sjaak en Jan uitgeroepen als KBO prins en adjudant
- Nieuws vanuit commissie Kermis Well
- Plannen voor woningbouw in Well