Lichtjesoptocht op mijn lijf geschreven

Publicatiedatum: 08-02-2013

De lichtjesoptocht in Well bestaat elf jaar. Elian Huibers loopt voor de elfde keer mee en wint waarschijnlijk voor de elfde keer de eerste prijs.

door Judith Janssen

Foto Bart Coenders

De oortjes en de vleugels zijn nog niet helemaal af. En ook moeten er nog lampjes in de anderhalve meter hoge karrewielen en de jurk. Maar dan is Elian Huibers (52) uit Well klaar voor de Well-licht, de inmiddels beroemde lichtjesoptocht die komende maandag wordt gehouden.

'Een keer Elf", is haar thema. Logisch. Want de optocht wordt voor de elfde keer gehouden en Huibers loopt voor de elfde keer mee. Als individu. Of zoals ze zelf zegt, 'als speld tussen de groepen'.

Winnen? Dat doet ze hoogstwaarschijnlijk ook voor de elfde keer dit jaar. Ze won immers tot nu elk jaar de eerste prijs voor de mooiste, sfeerrijkste en origineelst verkleede individuele deelnemer. Een prestatie, al deed ze soms als enige 'enkeling' mee. "Dan is het gemakkelijk winnen".

Een bijzonder jaar dus. Elian Huibers zou het dan ook niet in haar hoofd halen om thuis te blijven dit jaar. "Druk of niet, meelopen doe ik. De maandag in Well is voor mij het hoogtepunt van de cvarnaval. Dat is het toetje". Want druk is Huibers met haar fulltime baan als juridisch medewerker bij een advocatenkantoor en als dirigent van verschillende koren. Maar komende week heeft ze vrij. Speciaal voor de carnaval uiteraard. Ze is trots op haar creaties. De bekers die ze er de afgelopen jaren mee heeft gewonnen, staan 'pratserig' uitgestald op de vensterbank in haar woonkamer.

De repetitieruimte, waar ze normaal gesproken met haar koren oefent, heeft ze tijdelijk leeggeruimd. Daar wordt nu aan haar elfjescreatie geknutseld. Ballonnen en vlaggen sieren de 22 meter lange voorgevel. Huize Huibers riekt naar carnaval. Niet gek: man Jan zit in de raad van elf en in de commissie van de Well-licht van carnavalsvereniging De Maasjoerts. Hij helpt haar ook met haar creaties. "Ik heb het idee en hij zet de dingen in elkaar. Ik strijk met de eer, maar hij helpt me." De lampjes monteert hij in de karrewielen, die Huibers maandag als elfje voor zich uit gaat duwen.

Vanaf de eerste editie van de lichtjesoptocht, die inmiddels door duizenden mensen wordt bezocht, loopt Huibers mee. "Kipenvel", als ze er nu aan terugdenkt. "De kick van al die mensen die naar je staan te kijken, de schoonheid van de ontelbare lichtjes voor en achter me en de zenuwen of de creatie werkt."

De lichtjesoptocht in Well groeide de laatste jaren uit tot een mega-evenement in het duister, met 60 deelnemers en duizenden bezoekers. Huibers was er altijd bij. De eerste keer ging ze als 'Lichtekooi', later volgden thema's als 'Maria Lichtmiss', 'Verlichte kunst' en 'Licht(t)taxi, waarbij ze met een riksja meeliep. Succesnummers, zo blijkt achteraf. En ook dit jaar is de kans op winst groot. "Mijn geduchte tegenstandster doet helaas niet mee."

Bijzonder is het natuurlijk wel. Elf keer op rij winnen. Mensen uit het dorp spreken haar er nu al op aan. "'We gaan nu allemaal als eenling', plagen ze me. Is goed, zeg ik dan. Het gaat me niet om die beker."

Bron: Dagblad De Limburger d.d. 08-02-2013

 

Overige berichten

- Ontmoetingspunt Well
- GDWW
- Iedereen direct informatie bij een noodsituatie: ook aan de grens
- De Wensambulance bij de Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Column Pierre Linssen: Ruim 31 jaar later …
- Vernieuwde GroenBlauw schoolplein van de Vitusschool
- Jubileumconcert Jeugdorkest
- Update Wellse kermis
- KVW Well: opgeven is vanaf nu mogelijk
- Goede Doelen Week Well in de startblokken
- Expositie DE OPKOMST, GLORIE en EINDE van VC TORNADO WW.
- gezamenlijk duurzaam sportpark.
- Een bijzondere dag: Verbonden door vriendschap
- 4 mei herdenking op de Hamert
- Gratis T-shirt voor Nijmeegse Vierdaagse lopers uit gemeente Bergen