Nieuw bloed in de toneelgroep van Well

Publicatiedatum: 10-04-2016

Wanneer hij voor het eerst als een Buuspeuler de planken betreed in april, is de - in Well geboren en getogen – nieuwste speler Bart Groenen net 30 geworden. Naast zijn werk als transportplanner bij Ruud Hagens in Wanssum, is hij actief in het dorpsleven. Zo doet hij vrijwilligerswerk voor Kindervakantiewerk. Geen onbekende dus. Maar wat heeft hem bewogen om te gaan spelen?

 

Eigenlijk had Bart er nooit over nagedacht, totdat hij werd benaderd door voorzitter Wim van de Coelen. “Ik dacht, waarom niet? Ik was toch al bezig met het voorbereiden van een buut voor de zitting, samen met Bettina Groenen. Dus leek het mij ook wel wat om bij het toneel te gaan. In mijn ogen is het allebei een soort toneel, dus het sluit mooi aan”, zegt hij. Het was voor hem wel een uitdaging om zonder ervaring invulling te geven aan zijn rol.

“Ik had nog maar op De Buun gestaan voor de zittingavonden in november 2015.” Hij vond het leuk om te zien welke rollen er allemaal al waren en hoe die werden vertaald door de andere spelers. “Als beginnend speler krijg je veel informatie waar je van alles mee kunt en dus kunt gebruiken voor de rol”

Bart speelt Arie, een buurman van de hoofdrolspeelster in het stuk 'Dees vrow is owwe kèl!' van Jan Tol. Het stuk werd speciaal voor De Buunspeulers in het dialect vertaald. De tekst moet helemaal uit het hoofd worden geleerd. Dat gaat hem goed af. "Het is 's avonds wel soms even je echt er toe zetten om de tekst er daadwerkelijk bij te pakken en deze goed door te nemen. Net zoals bij velen anderen zijn de dagen bij mij ook soms te kort.” Het is een rol waarin hij zich goed in kan leven. “Al lijken we niet echt op elkaar.”, stelt hij. Het toneelgezelschap De Buunspeulers is blij met weer een mannelijke speler in de gelederen. De vereniging floreert en telt veel leden, maar de mannen zijn dun bezaaid. Dit beperkt soms de keuze van stukken tot degenen die niet teveel mannelijke rollen hebben.

Ben je ook geïnteresseerd om bij het toneel te komen? Kijk dan eens op de Facebookpagina www.facebook.com/debuunspeulers voor (contact)informatie. Dit jaar brengt het populaire toneelgezelschap De Buunspeulers uit Well de klucht 'Dees vrow is owwe kel!' van Jan Tol in het dialect op de planken. De voorstellingen van vrijdag 15, zaterdag 16 en zaterdag 23 april worden om 20.00 uur gespeeld, op zondag 24 april is er een middagvoorstelling om 14.00 uur. De kaarten kosten in de voorverkoop € 10 (Vissers, Well) en aan de deur €12,50.

Overige berichten

- Fatsoen?
- Vrijwilligersvergadering van De Zonnebloem met veel bedankjes.
- Carnavalsprogramma Maasjoerts 2022-2023
- Carnavaleske filmmiddag in de Buun
- Jesse Sijberts houdt lezing in MFC de Buun: “Well 100 dagen frontlinie”
- Concerto Mosa Joertsicus en Goed Gejat Joertseplat:Sanseveria op 4 februari
- Weer ‘Krènse’ bij de Mosa Joertsicus
- Pontje Reindersmeer uit de vaart
- Koffiemiddag Zonnebloem groot succes
- Ontmoetingspunt met een carnavalstintje
- Gemeente Bergen inventariseert gevolgen stijgende energieprijzen
- Zonnebloem naar de Kerstmarkt
- Atelier Tomas Dirrix wint prijsvraag waterpaviljoen
- Column Pierre Linssen: Moeder
- Bushalte Bosserheide komt te vervallen