Open Energiedag 16 september 2023: kom kijken bij EcoFuels in Well

Publicatiedatum: 27-08-2023

Ontdek de wereld achter je stopcontact en thermostaat!

Dit jaar wordt voor de derde keer de Open Energiedag georganiseerd: op 16 september 2023 kunnen geïnteresseerden op bezoek bij een windturbine, zonnepark, warmte-installatie of andere duurzame energieprojecten door heel Nederland. Dit jaar openen meer dan zestig locaties hun deuren voor publiek.

Nederland gaat de komende jaren steeds meer energie opwekken uit hernieuwbare bronnen, zoals met windturbines, zonnepanelen, bodemwarmte, warmtepompen, door vergisting of uit water. Tijdens de Open Energiedag kan iedereen zelf komen kijken en ervaren hoe dat werkt. Op ruim 60 locaties door heel Nederland zetten energieprojecten de deuren open. Meer informatie is te vinden op www.openenergiedag.nl.

 

Ook in Well kun je komen kijken bij EcoFuels BV op zaterdag 16 september 2023. Kom je langs?

Over EcoFuels
EcoFuels is in 2005 door Frank Laarakker (eigenaar Laarakker Groenteverwerking)  opgericht om door middel van vergisting bij 50 – 55°C de wortelresten van Laarakker om te zetten in duurzame elektriciteit. In de loop der jaren is de installatie uitgebreid. Op dit moment staan er 3 grote vergisters waarin zeer diverse, maar vooral vloeibare reststromen uit de voedingsmiddelen industrie door bacteriën worden omgezet in biogas.

Dit biogas wordt voor ongeveer 60% gebruikt in 2 WKK’s (Warmte-Kracht-Koppeling) en omgezet in elektriciteit en warmte. De warmte wordt bijna volledig binnen EcoFuels weer gebruikt o.a. om de vergisters op temperatuur te houden. Ook een deel van de elektriciteit wordt door het bedrijf zelf gebruikt om de machines te laten draaien. De overige elektriciteit wordt op het elektriciteitsnet gezet. Dit is voldoende om ca 6000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Ter indicatie: de Gemeente Bergen (L) inclusief de kerkdorpen bestond in 2021 uit 5650 huishoudens.

Ongeveer 40% van de hoeveelheid geproduceerd biogas wordt opgewaardeerd tot Groen Gas: gas van dezelfde kwaliteit als Nederlands aardgas. Dit wordt bij EcoFuels onder hoge druk ingevoed op de aardgasleiding. De installatie produceert voldoende gas om 2500 huishoudens per jaar van gas te voorzien. Bij de opwerking van biogas tot aardgas kwaliteit komt CO2 vrij: deze wordt bij de installatie afgevangen en hergebruikt in tuinbouwkassen in de nabijheid van EcoFuels (Wellerlooi). Omdat de missie van EcoFuels is ‘vanuit afval geen nieuw afval produceren’, wordt ook het na de vergisting overblijvende product afgezet naar composteer bedrijven die dit weer nuttig kunnen inzetten. Het met de reststromen aangeleverde water wordt bij EcoFuels gezuiverd en zo veel mogelijk hergebruikt.


Praktische informatie
Op 16 september zullen er rondleidingen gegeven worden bij EcoFuels. Voorafgaand aan de rondleiding zal uitleg gegeven worden in een ruimte van Laarakker Groenteverwerking.

EcoFuels is gelegen op hetzelfde terrein als Laarakker Groenteverwerking, aan de Veenweg 4 in Well. Vanwege de aanleg van een rotonde in Well (N271) kan het zijn dat ter plaatse een omleidingsroute is ingesteld.

Belangstellenden wordt gevraagd om zich uiterlijk 8 september aan te melden voor de rondleiding via www.daarkrijgjeenergievan.nl of www.ecofuels.nl/open-energiedag-2023. U krijgt vervolgens bericht hoe laat u kunt aansluiten bij een rondleiding die ongeveer een uur zal duren. De open dag staat gepland van 11.00 tot 16.00uur. Minimale leeftijd van de bezoekers is vanwege de veiligheid gesteld op 16 jaar.

 

Deelnemers Open Energiedag in de regio:

Brabant

Windpark Streepland, Oud-Gastel Pietseweg zonne-energie op dak, Business Centre Treeport, Jeroen Bosch Ziekenhuis Den Bosch, Windpark Kattenberg - Reedijk, Enertwins eigen mini energiecentrale voor je huis, HyTEPS zuiveren energie, Metalot Future Energy Lab.

Limburg

EcoFuels B.V. duurzame energieproductie, Windpark Greenport Venlo, Windpark Egchelse Heide, Windturbine de Coöperwiek, Windturbine de Coöperwiek.


Over de Open Energiedag
De Open Energiedag is een initiatief van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met zes branche-organisaties: NWEA, Holland Solar, EnergieSamen, Vereniging Warmtepompen, Branchevereniging Bodemenergie en Geothermie Nederland. De Open Energiedag is onderdeel van een bredere campagne waarbij producenten van duurzame energie laten zien hoe zij werken aan de energie-opwek van de toekomst: www.openenergiedag.nl

Overige berichten

- 4 mei herdenking op de Hamert
- Gratis T-shirt voor Nijmeegse Vierdaagse lopers uit gemeente Bergen
- Bootreis met de Zonnebloem
- Ontmoetingspunt Well: Wellse winkeliers en ondernemers (2)
- AFSLUITING N271 weekend 12-16 april
- Koningsdag 2024: Opening Rotonde
- Prachtige Docu 'Dorp vol bloemen' op filmkanaal Archief Well
- Jaarlijkse Bingomiddag Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Presentatie Archief Well: Wellse winkeliers en ondernemers
- Hommage aan de bomen.
- Nieuwe locatie kermis Well
- Herdenkingsdienst goed bezocht
- Column Pierre Linssen: Voortgang Rotonde Well
- Herdenkingsdienst Wellse oorlogsslachtoffers
- Ontmoetingspunt Well: Ennen hieële del kèèls uut Well