Portret Wim van der Coelen

Publicatiedatum: 17-03-2015

Van acteur tot regisseur

Dit is alweer het derde jaar dat De Buunspeulers volle zalen gaan trekken met een toneelstuk in MFC De Buun. Waar andere toneelverenigingen in de regio moeten vechten voor bestaansrecht, floreert de vereniging uit Well, met inmiddels ook een jeugdafdeling De Sceneschuppers. Aan het eind van de zomer 2014 werd het stuk 'Vet verdient goed!' aan de spelers bekend gemaakt en de rollen verdeeld. Vanaf dat moment start het proces van 'in de rol groeien'. De regisseur is verantwoordelijk voor de uiteindelijke samenhang en presentatie van het stuk. Wim van der Coelen uit Well neemt deze rol met veel 'verve' op zich. Deze regisseur geef alvast een kijkje achter de schermen van wat u op 17, 18 en 19 april gaat zien.

De regisseur kiest niet zelf het stuk. Dat doet hij met een leesgroep, die bestaat uit Wim en drie mensen van de vereniging. Die krijgen een aantal stukken. Er worden 'zichtzendingen' opgevraagd en dan wordt er gelezen. Wat Wim in dit stuk aansprak was dat alle spelers mee konden spelen, ook de rest van de leesgroep vond dit een meerwaarde. (red. De Buunspeulers is een vereniging met veel leden die willen spelen, terwijl er maar weinig stukken zoveel rollen hebben. Vorig jaar zijn er daarom rollen bijgeschreven.) Dit stuk heeft ook hele leuke scènes. In het begin moest iedereen wennen, maar nu de repetities vorderen wordt het geheel gezien en dan merk je dat er heel veel humor in zit.

Dit wordt zijn derde stuk als regisseur. Toen hij drie jaar geleden startte als regisseur was dat voornamelijk een financiële kwestie: er was geen geld voor een externe regisseur. Het ging goed en de anderen waren ook tevreden. De eerste twee keer heeft hij ook gespeeld, wat volgens hem 'beremoeilijk en berezwaar' was. Dit keer alleen regisseren bevalt hem wel. Wim groeit ook in zijn rol als regisseur. 'Ik merk dat ik het wat beter onder controle heb.', zegt hij. Hij heeft het idee dat hij inmiddels wel wordt geaccepteerd als regisseur en dat hij daar ook bepaalde kwaliteiten voor heeft.

De grootste uitdaging blijft om het stuk vloeiend te laten verlopen en de leuke dingen er uit te laten springen. Soms komen spelers ook met ideeën die grappig zijn en die houdt er dan graag in. En hij wordt ook positief verrast door hoe goed sommige mensen kunnen spelen. Wim begeleid o.a. de spelers om te groeien in hun rol. Dit doet hij door ze de vrijheid te geven om te bekijken of ze in hun 'echt leven' referentiekaders kunnen vinden voor de rol: bijvoorbeeld iemand in het hoofd nemen die ze als het ware na kunnen spelen. Ook praat hij met ze om ze mee te geven wat hij voor ogen heeft, dat hoeft bij sommige overigens niet. Die spelers hebben de rol als het ware al in zich. Daarnaast speelt/doet hij ook graag dingen voor.

Op zesjarige leeftijd werd hij zelf voor het eerst geraakt door het toneel, toen zijn vader begon met spelen. Pas later in zijn leven kon hij de ruimte vinden om zelf te gaan spelen. In 1975 kwam hij in Well wonen en kwam bij de carnavalsvereniging waar hij al snel een rol op de zittingsavonden vond samen met Vic Timmermans als duo Mc Doedel en Mc Zak.  In 1990 was hij voorzitter van visclub “De Snutters” die toen hun 40 jarig jubileum vierde met diverse jaaractiviteiten. De visclub organiseerde in de jaren 40 en 50 toneelvoorstellingen in de wintermaanden om de kas te spekken. Een van die activiteiten in dat jubileumjaar was een toneelavond gegeven door en met een groep Wellse mensen en met als regisseur Vic Timmermans. Dat was zo’n groot succes dat er nog 7 toneelstukken volgden. In 1998 hief de toneelgroep zich op en was het toneel dood in Well. De wens bleef bij Wim sluimeren en in 2012 nam hij het initiatief tot de oprichting van een echte vereniging. De Buunspeulers. De rest kent u. Het mooiste, vindt hij, is om mensen aan het lachen te brengen. Wim heeft als acteur een gave om een humorvolle sfeer te creëren. Op de vraag hoe hij dit anderen wil leren zegt hij: 'Dat is moeilijk, dat moet ook een beetje in je zitten. Het enige wat je kunt bijbrengen is een bepaalde timing, de uitstraling moet je toch zelf hebben.' In zijn ervaring is een goede clown in het echte leven een hele simpele, rustige man.

Op de vraag waarom de mensen moeten komen, antwoord hij: 'Haal uw kaartje, kom lekker zitten en laat het stuk over je heen denderen. Geniet van de spelers en speelsters die het op een voortreffelijke manier ten uitvoer brengen.'

  

17, 18 of 19 april naar 'Vet verdient goed! Voorverkoop 4 april 10.00 in MFC de Buun.

   Meer info over de Buunspeulers

Overige berichten

- De Wensambulance bij de Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Column Pierre Linssen: Ruim 31 jaar later …
- Vernieuwde GroenBlauw schoolplein van de Vitusschool
- Jubileumconcert Jeugdorkest
- Update Wellse kermis
- KVW Well: opgeven is vanaf nu mogelijk
- Goede Doelen Week Well in de startblokken
- Expositie DE OPKOMST, GLORIE en EINDE van VC TORNADO WW.
- gezamenlijk duurzaam sportpark.
- Een bijzondere dag: Verbonden door vriendschap
- 4 mei herdenking op de Hamert
- Gratis T-shirt voor Nijmeegse Vierdaagse lopers uit gemeente Bergen
- Bootreis met de Zonnebloem
- Ontmoetingspunt Well: Wellse winkeliers en ondernemers (2)
- AFSLUITING N271 weekend 12-16 april