Vlinderfilterhotel helpt bij bestrijding eikenprocessierups

Publicatiedatum: 12-07-2023

Op twee locaties in Well, op ’t Zand en in de Klokkemakerstraat, hangen sinds kort zogenaamde vlinderfilterhotels.
Deze hangen op vier meter hoogte in de bomen en gaan helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierups.

In de vlinderfilterhotels zitten 16 nesten van de eikenprocessierups. Deze nesten zitten vol met poppen van de eikenprocessierups én parasieten van de eikenprocessierups zoals sluipvliegen en sluipwespen. Door de speciale wand met gaatjes van het ‘hotel’ kunnen de uitgekomen sluipvliegen en -wespen ongehinderd naar buiten vliegen. De vlinders van de eikenprocessierups zijn groter dan de gaatjes en zitten dus gevangen in het ‘hotel’. Ze kunnen niet naar buiten, ze kunnen zich dus niet voortplanten.

Parasieten

Sluipvliegen en sluipwespen zijn parasieten van de eikenprocessierups. Parasieten leven ten koste van hun gastheer, in dit geval de eikenprocessierups. Omdat de sluipvliegen en -wespen het vlinderfilterhotel kunnen verlaten komen ze weer in de vrije natuur. Daar kunnen ze zich voortplanten en verder leven ten koste van de volgende generatie eikenprocessierupsen.

Monitoring

De werking van de vlinderfilterhotels bestrijkt een gebied van tientallen vierkante meters. De inzet wordt in kaart gebracht. Uit eerdere monitoring van eikenprocessierupsnesten in de buurt van vlinderfilterhotels bleek dat gemiddeld de helft van de dieren uit die nesten parasieten zijn in plaats van vlinders van de eikenprocessierups. In de buurt van bloemrijk grasland is dat zelfs 85%.

Meer informatie

Bij de twee vlinderfilterhotels hangt een informatiebord. Daarnaast kunt u op www.storix.nl/beheer-eikenprocessierups/ en www.bergen.nl meer lezen over de inzet van vlinderfilterhotels. Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan contact op met het Klant Contact Centrum, (0485) 34 83 83 of stuur een mail naar info@bergen.nl.

Overige berichten

- Ontmoetingspunt Well: Wellse winkeliers en ondernemers (2)
- AFSLUITING N271 weekend 12-16 april
- Koningsdag 2024: Opening Rotonde
- Prachtige Docu 'Dorp vol bloemen' op filmkanaal Archief Well
- Jaarlijkse Bingomiddag Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Presentatie Archief Well: Wellse winkeliers en ondernemers
- Hommage aan de bomen.
- Nieuwe locatie kermis Well
- Herdenkingsdienst goed bezocht
- Column Pierre Linssen: Voortgang Rotonde Well
- Herdenkingsdienst Wellse oorlogsslachtoffers
- Ontmoetingspunt Well: Ennen hieële del kèèls uut Well
- Sjaak en Jan uitgeroepen als KBO prins en adjudant
- Nieuws vanuit commissie Kermis Well
- Plannen voor woningbouw in Well