Workshop dementie 2 november in de Buun

Publicatiedatum: 04-08-2016

De gemeente Bergen wil mensen met dementie niet alleen laten.

Ieder jaar krijgen ruim 13.000 mensen in Nederland van hun arts te horen dat ze een vorm van dementie hebben. Met deze ingrijpende diagnose begint een proces dat vaak gepaard gaat met veel onzekerheid en verdriet. Want hoe ga je om met een geheugen dat het meer en meer laat afweten? Een karakter dat verandert? Een wereld die steeds verwarrender en bedreigender wordt? Wat als je je geliefde niet meer herkent? En misschien wel de moeilijkste vraag: hoe kan ik ondanks alles een waardig leven blijven leiden? Omgaan met dementie vraagt ook veel van de omgeving van mensen. Uiteraard vanuit het perspectief van zorg voor en zorgen over hun naaste. Maar dementie mag nooit een probleem van mensen en hun omgeving alleen zijn.

De Werkgroep Bergen Dementievriendelijk bestaat uit afgevaardigden van Alzheimer Noord-Limburg, Hulp bij dementie Noord-Limburg, huisartsen, de gemeente en een aantal enthousiaste initiatiefnemers.

Samen werken zij aan Bergen Dementievriendelijk. Dat kunnen ze echter niet alleen: mantelzorgers, familieleden, kennissen en andere betrokkenen spelen daarbij ook een belangrijke rol.

Workshops
Om u te informeren en kennis te laten maken met dementie en de gevolgen van deze ziekte, vinden in oktober en november workshops plaats. Hierbij is iedereen welkom. Naast algemene informatie over dementie is er aandacht voor persoonlijke ervaringen. Ook heeft u de mogelijkheid om te ervaren wat een geheugentest inhoud. De bijeenkomsten vinden plaats:

Dinsdag 4 oktober, Nieuw Bergen, Edith Steinkapel
Donderdag 13 oktober, Wellerlooi,  ’t Luukske
Maandag 17 oktober, Aijen, ’t Veerhuis
Woensdag 2 november, Well, De Buun
Dinsdag 8 november, Afferden, Iedershuus
Woensdag 16 november, Siebengewald, De Klaproos

Kick off en Alzheimercafé
Naast de workshops is er dinsdag 20 september voor alle inwoners een kick-off bijeenkomst in Den Asseldonk. Hierover leest u later meer. Dinsdag 27 september opent het Alzheimercafé zijn deuren in Maasduinen Staete. Het Alzheimercafé wordt een plek waar mensen met dementie, mantelzorgers en andere betrokkenen elkaar maandelijks kunnen ontmoeten. Naast het bespreken van thema’s zijn lotgenotencontact en gezelligheid belangrijke aspecten.

Meer informatie
Ook u kunt mensen met dementie de helpende hand toesteken. Samen kunnen we het verschil maken zodat ook mensen met dementie mee kunnen blijven doen in de Bergense samenleving. Lees meer op de websites: Hulp bij dementie Noord-Limburg en Alzheimer Nederland.

 

Overige berichten

- Bloemenactie 2021
- Vijfde informatiebord 'historie oude panden' bevestigd
- Wellse Lente Impressies: 'April doet wat hij wil'
- De Paascolumn
- Fiets- en voetveer Blitterswijck-Wellerlooi in een nieuwe jas
- Ter inzage: jaarverslag Zonnebloem
- Webinar: ‘Rookmelders Redden Levens’
- Kennisloket voor passende zorg aan ouderen
- Dijken en hoog water Kasteelse hof info Waterschap Limburg
- Column Pierre Linssen: Het 'Niet willen weten'
- Stichting Leergeld De Stuwwal: 1 op de 13 kinderen in ons land leeft in armoede. Laten wij het daar eens over hebben
- Column Pierre Linssen: Toeval bestaat niet
- 75 (+1) jaar Vrijheid Vieren en herdenken in Well
- Dijkversterking Well: Kijk achter de Dijk
- Herdenking Wellse Oorlogsslachtoffers