Workshop dementie 2 november in de Buun

Publicatiedatum: 04-08-2016

De gemeente Bergen wil mensen met dementie niet alleen laten.

Ieder jaar krijgen ruim 13.000 mensen in Nederland van hun arts te horen dat ze een vorm van dementie hebben. Met deze ingrijpende diagnose begint een proces dat vaak gepaard gaat met veel onzekerheid en verdriet. Want hoe ga je om met een geheugen dat het meer en meer laat afweten? Een karakter dat verandert? Een wereld die steeds verwarrender en bedreigender wordt? Wat als je je geliefde niet meer herkent? En misschien wel de moeilijkste vraag: hoe kan ik ondanks alles een waardig leven blijven leiden? Omgaan met dementie vraagt ook veel van de omgeving van mensen. Uiteraard vanuit het perspectief van zorg voor en zorgen over hun naaste. Maar dementie mag nooit een probleem van mensen en hun omgeving alleen zijn.

De Werkgroep Bergen Dementievriendelijk bestaat uit afgevaardigden van Alzheimer Noord-Limburg, Hulp bij dementie Noord-Limburg, huisartsen, de gemeente en een aantal enthousiaste initiatiefnemers.

Samen werken zij aan Bergen Dementievriendelijk. Dat kunnen ze echter niet alleen: mantelzorgers, familieleden, kennissen en andere betrokkenen spelen daarbij ook een belangrijke rol.

Workshops
Om u te informeren en kennis te laten maken met dementie en de gevolgen van deze ziekte, vinden in oktober en november workshops plaats. Hierbij is iedereen welkom. Naast algemene informatie over dementie is er aandacht voor persoonlijke ervaringen. Ook heeft u de mogelijkheid om te ervaren wat een geheugentest inhoud. De bijeenkomsten vinden plaats:

Dinsdag 4 oktober, Nieuw Bergen, Edith Steinkapel
Donderdag 13 oktober, Wellerlooi,  ’t Luukske
Maandag 17 oktober, Aijen, ’t Veerhuis
Woensdag 2 november, Well, De Buun
Dinsdag 8 november, Afferden, Iedershuus
Woensdag 16 november, Siebengewald, De Klaproos

Kick off en Alzheimercafé
Naast de workshops is er dinsdag 20 september voor alle inwoners een kick-off bijeenkomst in Den Asseldonk. Hierover leest u later meer. Dinsdag 27 september opent het Alzheimercafé zijn deuren in Maasduinen Staete. Het Alzheimercafé wordt een plek waar mensen met dementie, mantelzorgers en andere betrokkenen elkaar maandelijks kunnen ontmoeten. Naast het bespreken van thema’s zijn lotgenotencontact en gezelligheid belangrijke aspecten.

Meer informatie
Ook u kunt mensen met dementie de helpende hand toesteken. Samen kunnen we het verschil maken zodat ook mensen met dementie mee kunnen blijven doen in de Bergense samenleving. Lees meer op de websites: Hulp bij dementie Noord-Limburg en Alzheimer Nederland.

 

Overige berichten

- Ontmoetingspunt Well: Wellse winkeliers en ondernemers (2)
- AFSLUITING N271 weekend 12-16 april
- Koningsdag 2024: Opening Rotonde
- Prachtige Docu 'Dorp vol bloemen' op filmkanaal Archief Well
- Jaarlijkse Bingomiddag Zonnebloem Well-Wellerlooi
- Presentatie Archief Well: Wellse winkeliers en ondernemers
- Hommage aan de bomen.
- Nieuwe locatie kermis Well
- Herdenkingsdienst goed bezocht
- Column Pierre Linssen: Voortgang Rotonde Well
- Herdenkingsdienst Wellse oorlogsslachtoffers
- Ontmoetingspunt Well: Ennen hieële del kèèls uut Well
- Sjaak en Jan uitgeroepen als KBO prins en adjudant
- Nieuws vanuit commissie Kermis Well
- Plannen voor woningbouw in Well