Well is toeristisch

Hondenlosloopgebieden

Hondenlosloopgebieden

Helaas zijn er in Well geen hondenlosloopgebieden. Honden moeten in de Gemeente Bergen (L) altijd aan de lijn.
Uw hond mag alleen loslopen in de zogenaamde losloopgebieden. En die zijn er twee in de gemeente Bergen:

* het losloopgebied in boswachterij Afferden
* het losloopgebied bij het Eendenmeer in Nieuw Bergen

In deze losloopgebieden heeft uw hond volop de ruimte om te ravotten. Het gebied in Afferden is 10 hectare groot, het losloopgebied in Nieuw Bergen is 11 hectare groot.

Brochure

Honden in de Maasduinen

Boete voor loslopende honden

De twee losloopgebieden, met een totale oppervlakte van 21 hectare, bieden heel wat mogelijkheden om een wandeling te maken waarbij de hond niet aangelijnd hoeft te zijn. Buiten de losloopgebieden moeten honden in de natuur altijd aangelijnd zijn. De toezichthouders in Nationaal Park De Maasduinen (Staatsbosbeheer, Limburgs Landschap en de gemeente) houden hier streng toezicht op. Is uw hond niet aangelijnd in het natuurgebied? Dat kan u een boete van € 90,- opleveren.

Waarom aan de lijn?

De gemeente Bergen, maar ook de andere terreinbeheerders zoals Limburgs Landschap en Staatsbosbeheer, krijgen steeds vaker klachten over loslopende honden. Wandelaars zijn bang voor honden of vinden het hinderlijk als honden aan hun snuffelen. Maar loslopende honden verstoren ook de rust in de natuur. Voor een hond is het, gelet op zijn instinct, verleidelijk om op ontdekkingstocht te gaan. Maar bijna alle dieren in de natuurgebieden zijn bang voor honden. Ze schrikken op als een hond in de buurt komt, ook al doet de hond niets.

Losloopgebieden Nieuw Bergen en Afferden

De gemeente heeft, samen met stichting De Marke en stichting Limburgs Landschap, bij het Eendenmeer in Nieuw Bergen een hondenlosloopgebied aangelegd. Dit losloopgebied is vrij toegankelijk. Dat betekent dat u niet op de wegen en paden hoeft te blijven, maar ook daarbuiten mag wandelen. De gebruikelijke toegangsbepalingen zoals ‘verboden tussen zonsondergang en zonsopgang’ en ‘verboden voor motorvoertuigen’ zijn wel van toepassing. Dit losloopgebied is duidelijk aangegeven op de geplaatste informatiepanelen bij het Eendenmeer. In het losloopgebied in Afferden moet u wel op de paden blijven, uw hond hoeft echter niet aan de lijn en mag vrij rondlopen. In de losloopgebieden hebben u en uw hond alle ruimte om te ravotten.

Plattegrond Losloopgebied